Srbija i Balkan

Drugi dan posete Mađarskoj: Vučić se sastao Orbanom, posebna simbolika iza svega

Vučić boravi u Mađarskoj povodom Dana državnosti te zemlje i otvaranja Svetskog prvenstva u atletici
Drugi dan posete Mađarskoj: Vučić se sastao Orbanom, posebna simbolika iza svega© БудућностСрбије

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u dvodnevnoj poseti Mađarskoj, gde se danas u Budimpešti sastao sa premijerom Viktorom Orbanom.

Kasnije u toku dana očekuje ga ponovni susret sa predsednicom Mađarske, i Katalin Novak, kao i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Vučić je ocenio da je svaki susret sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koga smatra prijateljem, izuzetan, ali da današnji ima i posebnu simboliku.

"Danas je veliki mađarski praznik, Sveti Ištvan, čiji su život, poreklo i istorijska uloga u teškim vremenima vladavine, trajno obeležili ove prostore i postavili temelje mađarske suverenosti, kao i regionalnih prilika", rekao je Vučić, a objavljeno je na Instagramu "budućnostsrbijeav", nakon njihovog sastanka u Karmelićanskom manastiru.

Ukazao je da je zato današnji susret poseban, zahvalio Orbanu na velikoj časti i čestitao premijeru i narodu Mađarske praznik.

"Hvala Vam, dragi prijatelju Orban, na ovoj velikoj časti i od srca čestitam Vama i bratskom narodu Mađarske ovaj veliki praznik!", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u subotu u Budimpešti sa predsednicom Mađarske Katalin Novak knezom Albertom Drugim od Monaka, na ceremoniji otvaranja Svetskog prvenstva u atletici.

Vučić je na Instagram profilu "buducnostsrbijeav" naveo da je to najbolje mesto za početak razgovora o velikim budućim zajedničkim projektima.

Predsednik Srbije je prethodno u Preobraženskoj crkvi u Sentandreji prisustvovao i bogosluženju povodom Preobraženja, krsne slave te crkve.

On je od episkopa budimskog Lukijana primio orden prvog reda Eparhije budimske, koji je ustanovljen i obnovljen povodom velikih zasluga predsednika Vučića za srpski narod u Mađarskoj i Rumuniji i njegovog ličnog doprinosa i doprinosa srpske države za dijasporu.

Vučić boravi u Mađarskoj povodom Dana državnosti te zemlje i otvaranja Svetskog prvenstva u atletici.

Vučić sa srpskim sportistima

Predsednik Srbije zahvalio se danas srpskim atletičarima koji učestvuju na Svetskom prvenstvu u atletici u Budimpešti što brane boje naše zemlje.

Tokom razgovora sa atletičarima, Vučić je rekao da su Mađari napravili prelepo novi stadion za atletiku i da bi voleo da smo i mi to uradili.

"Problem je u održavanju ovoga što smo uradili. Moramo da nađemo neka rešenja za budućnost. Tražimo najmodernije svetske kompanije da nam pomognu da vodimo stadione koje smo napravili, jer ne dolazi u obzir da to ostavimo na upravljanje lokalnim samoupravama. To bi bila katastrofa. Imamo problem i sa održavanjem tribina", rekao je Vučić.

U razgovoru sa atletičarima, pored predsednika Vučića, bio je i ministar sporta Zoran Gajić, ministar finansija Sinaša Mali, predsednik Srpskog atletskog saveza (SAS) Veselin Jevresimović, direktor SAS-a Slobodan Branković, dok su od sportista bili Ivana Vuleta, Armin Sinančević, Asmir Kolašinac i drugi.

image