Srbija i Balkan

Perišić: Samit BRIKS-a pokazao da su hegemonija i tortura Zapada iza nas

Kada je BRIKS formiran moć Zapada je počela da opada, ukazao je profesor geopolitike
Perišić: Samit BRIKS-a pokazao da su hegemonija i tortura Zapada iza nas© РТ Балкан

Samit BRIKS-a je pokazao da su hegemonija i tortura Zapada iza nas, izjavio je profesor geopolitike Srđan Perišić, gostujući u Jutarnjem programu RTRS.

Perišić je naglasio da je to najvažnija poruka sa ovogodišnjeg samita BRIKS-a.

"Kada je BRIKS formiran moć Zapada je počela da opada. BRIKS je izrastao u konkuretni blok koji se proširuje. Oni ne žele biti samo jedna petorka, prihvataju druge kulture i politike, ne smeta im nijedan drugi narod i ne isključuje ga kao G7. To i nama na Balkanu govori da mi danas imamo mogućnost izbora, da vidimo kome Republika Srpska, Srbija i srpski narod mogu da pripadaju", poručio je Perišić.

Perišić je napomenuo da G7, za razliku od BRIKS-a, ne želi multipolarni svijet.

"G7 je bio format najbogatijih država sa Zapada i one nisu dozvoljavale da se neka druga država primi u G7. Bio je G8 kad je Rusija bila članica, ali je ona izašla. G7 je bio ekskluzivni klub Zapada koji je diktirao kriterijume, a Zapad je hteo da pokori ceo svet. Skoro je u tome i uspeo, ali očito je da se svet izvan Zapada tome suprotstavlja", istakao je Perišić.

Perišić je ocenio da je ovo ogroman istorijski momenat u svetu.

"Zapad je dominirao u svetu od Drugog svetskog rata. Sad dolazi novo doba, ne samo novi multipolarni međunarodni poredak već novi civilizacijski poredak. Nema nikakve prisile, ne može vam niko ništa nametnuti, imate svoj razvoj koji možete da uklapate u svetske trendove" rekao je Perišić.

image