Srbija i Balkan

U Americi senatori pokreću pitanje prava Albanaca u "Preševskoj dolini"

Ernst i Piters tvrde da slučajeve ugnjetavanja Albanaca nisu dokumentovale samo lokalne vlasti već i da Stejt department ima dokaze o diskriminaciji ove manjine koju navodno sprovode srpske institucije
U Americi senatori pokreću pitanje prava Albanaca u "Preševskoj dolini"© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Dvojica američkih senatora Džoni Ernst (republikanac iz Ajove) i Geri Piters (demokrata iz Mičigena), inače kopredsedavajući Grupi za albanska pitanja u Senatu SAD, obratili su se pismom državnom sekretaru Sjedinjenih Država Entoniju Blinkenu povodom, kako su napisali, "situacije u kojoj se nalazi albanska zajednica u `Preševskoj dolini` na jugu Srbije", odnosno ukazali na diskriminaciju iste.

Ernst i Piters tvrde da slučajeve ugnjetavanja Albanaca nisu dokumentovale samo lokalne vlasti već i da Stejt department ima dokaze o diskriminaciji ove manjine koju navodno sprovode srpske institucije, te traže od državnog sekretara da u svakoj komunikaciji sa srpskim vlastima pokrene temu albanskog pitanja u dolini.

"Tražimo od vas i od Stejt departmenta da aktuelizujete ove zabrinutosti i potrebu za punom implementacijom Plana od sedam tačaka, u skladu s vašim dogovorom sa srpskom stranom", navode senatori aludirajući na OSCE sporazum o pravima Albanaca u "Preševskoj dolini", koji je srpska vlada usvojila 2013. godine.

Pismo je podelio na Fejsbuku albanski lobista u Vašingtonu Faton Bisljimi iz Albansko-američke građanske lige.

Ukazujući na to da pismo predstavlja "udar na Beograd s Kapitol hila", Bisljimi tvrdi da su u pismu iznete "međunarodno dokazane činjenice – bilo kroz izveštaje Stejt departmentu ili rezoluciju Evropskog parlamenta iz maja 2023 – o državnoj diskriminaciji Albanaca u ’Preševskoj dolini’", dodajući da se radi o administrativnim metodama etničkog čišćenja.

Pitanje diskriminacije Albanaca u tzv. Preševskoj dolini sve je češće na dnevnom redu albanskih lobista otkad je pojačan pritisak Zapada o formiranju Zajednice srpskih opština, jedine odredbe koju je Priština trebalo da ispuni iz Briselskog sporazuma, a što nije uspela ni za dve decenije.

Nisu strani ni predlozi da se sever Kosova pripoji Srbiji, a tzv. Preševska dolina samoproglašenom Kosovu.

image