Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko: Nema rešavanja kosovskog pitanja bez SB UN

Zapadu je potrebna imitacija rešenja, jer ma šta se govorilo, uvek izbija jedan cilj koji postoji od kraja 90-tih – nezavisnost Kosova i priznanje te nezavisnosti od strane Beograda, putem pregovora ili ne, poručio je ruski ambasador u Beogradu za Sputnjik
Bocan-Harčenko: Nema rešavanja kosovskog pitanja bez SB UN© РТ Балкан

"Problem KiM može biti rešen i to će se dogoditi - ne sutra, već za neko vreme ali uz vraćanje pitanja u okvire Rezolucije 1244 i uzimanje pre svega u obzir interesa Beograda. Naš ministar je o tome govorio i šire, i biće to u novim geopolitičkim uslovima", poručio je ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko u intervjuu za Sputnjik.

Bocan-Harčenko smatra da dobro poznaje Srbiju i njene građane i ukazuje na situaciju da u našoj zemlji ne deluje rusofobna zapadna propaganda, i da, kako kaže, nije osetio nikakvu razliku u odnosu Srba pre i posle 24. februara 2022. godine.

Govoreći o događajima poslednje dve decenije u Srbiji i prilikom raspada Jugoslavije, ambasador je rekao da je Srbija je prošla kroz čitav niz veoma teških etapa i svaka je bila teška sa svojim specifičnostima.

"Uzmite period pre raspada Jugoslavije, pa period samog raspada, niz ratova u regionu, Hrvatska, Bosna, onda Kosovo, i mislim da, zapravo, iz tog perioda teškoća Srbija verovatno nije ni izlazila. Jer posle 1999. situacija nije istinski rešena niti su se uzimali u obzir interesi Beograda. Kasnije je Zapad nastavljao drugim sredstvima, najrazličitijim, i političkim i spoljnopolitičkim polugama, koristeći unutarpolitičku situaciju ne bi li se, kako kod nas kažu, Beograd dotukao i naterao da se potčini onim interesima na Kosovu kojima je Zapad težio i pre devedesetih, a možda i ranije i koji su doveli i do raspada Jugoslavije i svih tragedija uključujući onu na Kosovu. Ovaj period je izuzetno težak ali Srbi imaju čime da se ponose zato što čuvaju principijelni stav i Beograd se drži, što se tiče i Kosova i odnosa, veza i saradnje s Rusijom. Najubedljiviji i najupečatljiviji primer je odlučno neprihvatanje antiruskih mera", ocenio je Bocan-Harčenko.

Upitan da komentariše ophođenje američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila kada je tvitom "kad se nacionalna garda Ohaja vrati u Beograd doživljava prijatan doček" gurnuo prst u oko Srbiji, ruski ambasador je rekao da je za rusku diplomatiju to potpuno neprihvatljivo, užasno, ali, kako je rekao, "on sam bi trebalo da komentariše ono što govori i piše".

Ruski interesi na Balkanu

Komentarišući izjave dela opozicije da Rusiji odgovara da u Srbiji vlada haos i nered, Bocan-Harčenko je rekao da sada postoje određeni ljudi koji su sada odabrali da im osnovna aktivnost bude da napadaju i kritikuju Rusiju i da terciraju Zapadu.

"Želeo bih da skrenem pažnju da ni u jednoj od tih izjava nema dokaza. Logično bi bilo da, ako je čovek uveren u to što govori, da navede dokaze i kaže: da, Rusiji odgovara haos i iznese na osnovu čega to kaže. Ali toga nema iz prostog razloga što ga ne može ni biti. Rusiji odgovara stabilnost Srbije, makar zato – hajde da budemo racionalni - što mi imamo dugoročne planove saradnje. Za realizaciju tih planova i zadataka koji su odobreni sa najvišeg nivoa, prirodno je da je neophodna pre svega stabilnost. Drugo, što je zaista veoma važno: ne možemo mi haos da poželimo prijateljskom, bratskom narodu koji u apsolutnoj većini saoseća i razume našu poziciju, pre svega u vezi sa specijalnom vojnom operacijom i krizom u Ukrajini kao i u vezi sa širokim, globalnim međunarodnim pitanjima. Kako mu možemo želeti išta osim dobra? To je po definiciji nemoguće", poručuje ambasador.

Na pitanje Sputnjika o njegovim odnosima sa Aleksandrom Vučićem, i optužbe dela javnosti da je reč o pravdanju predsednika Srbije, Bocan-Harčenko kaže da su te optužbe nastavak neuspešnih i jadnih pokušaja da se baci senka i da se zatruje sve što postoji u normalnim odnosima.

"Predsednik Srbije – i to odlično razumeju i Moskvi, i rukovodstvo Srbije orijentišu se na nacionalne interese Srbije i sve što se radi upravo je zasnovano na tim interesima i na dugoročnim zadacima razvoja Srbije i jačanja njene stabilnosti, kao i regionalne, evropske stabilnosti i jačanju uloge u međunarodnim poslovima. Zato je potpuno nezamislivo pravdati se za to što sprovodiš interese svoje zemlje, niti toga ima. Predsednik Vučić je više puta visoko ocenjivao poziciju Rusije u vezi sa kosovskim pitanjem, doslednu, principijelnu poziciju Rusije kao stalnog člana Saveta bezbednosti", rekao je ambasador.

Zapadni interes – da se Beograd dotuče

Prema njegovim rečima Zapad želi, što se tiče Srbije, da je u potpunosti, 100 odsto uvedu u grupu zapadnih, antiruski nastrojenih država i smatraju da stav Srbije stvara pukotinu u tom antiruskom frontu.

"Kod njih zaista izaziva neobuzdani bes što Srbija to radi, a kandidat je za članstvo u EU. Navikli su da kandidati za članstvo zahteve ispunjavaju još disciplinovanije i brže od same EU, nastojeći da se istaknu, da se 'pokažu' i iako još nisu punopravne članice EU. Ima mnogo primera kada države u cilju zadovoljavanja nekih sitnih zahteva Brisela i Vašingtona odbacuju u stranu i nacionalne i ekonomske interese, čak i nacionalno dostojanstvo i istorijsko sećanje. Nacionalni interes Srbije je odbrana Kosova", konstatuje ruski ambasador.

Kako kaže dalje, Zapadu je potrebna imitacija rešenja, jer ma šta se govorilo, uvek izbija jedan cilj koji postoji od kraja 90-tih – nezavisnost Kosova i priznanje te nezavisnosti od strane Beograda, putem pregovora ili ne.

"I svi dalji napori na tzv. normalizaciji na Zapadu su tretirani i danas se tretiraju kao put da se Beograd natera, satera u ugao, stavi pred neminovan izbor - da prizna Kosovo. Koriste sve metode, od nekih pregovaračkih klopki, a u datom slučaju teško mi je da zamislim da predsednik Vučić može da upadne u takvu klopku. On je veoma iskusan političar, ima ogromno iskustvo u pregovorima i generalno životno. Uspeva da ne podlegne tim iskušenjima, provokacijama na političkom planu, pregovaračkom", ocenio je ambasador.

Kako je rekao predsednik Vučić će uskoro govoriti u Ujedinjenim nacijama, i ponovip da nema stava Rusije i Kine u Savetu bezbednosti oni bi davno, još 2006, 2007. godine, pokušali da reše pitanje glasanjem na bazi Ahtisarijevog plana i da zatvore tu temu.

"Pri tome svi shvataju da nije moguće doći do nekog rešenja bez konačne saglasnosti SB UN. Jer oni su odgurnuli Rezoluciju 1244 i u svojim praktičnim aktivnostima je ne poštuju, ali ona postoji. Zato je jasno da se u procesu konačnog rešavanja kosovskog pitanja, u krajnjem ishodu, ne može zaobići SB UN. Osim toga, zadržavanje kosovskog pitanja na agendi SB UN pruža mogućnost da se to pitanje stalno razmatra, da se upozorava na probleme koje postoje, da se svetska većina upozna sa tim problemima. Nekakvo rešenje problema išlo bi njima u prilog posebno u kontekstu Ukrajine, pokazali bi da je po pitanju Kosova to njihov uspeh i da je problem rešen. U datom slučaju ne može biti nikakvog poređenja, sve što su radili, agresija NATO, sve je to precrtano, što se kaže, pobedniku se ne sudi. U datom slučaju postoji konsenzusom postignut dogovor između Beograda i Prištine, Beograd je sa svime saglasan. Ne shvatajući da toga neće biti i da ne može biti. Neće i ne može biti!", zaključio je Bocan-Harčenko za Sputnjik.

image