Srbija i Balkan

Ambasada SAD se pravda zbog Vulina: Nismo ga mi pozvali

U pisanom odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) u Ambasadi SAD su naveli da je reč o otvorenom događaju koji organizuje Fondacija "Halijard"
Ambasada SAD se pravda zbog Vulina: Nismo ga mi pozvali© Tanjug/null (STR)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu navela je danas da "nije lično" pozvala direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina da prisustvuje obeležavanju misije "Halijard".

Vulin se od jula nalazi pod sankcijama SAD zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom i zbog veza sa Rusijom.

Na društvenim mrežama se 16. septembra pojavila fotografija na kojoj Vulin prisustvuje događaju povodom godišnjice misije "Halijard" u Drugom svetskom ratu, čiji je cilj bio spasavanje pilota iz oborenih savezničkih aviona koji su u leto 1944. godine bili rasuti po planinama Srbije.

U pisanom odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) u Ambasadi SAD su naveli da je reč o otvorenom događaju koji organizuje Fondacija "Halijard".

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, kako su naveli, na događaju je govorio "kako svi treba da crpimo inspiraciju iz misije 'Halijard' i da se zajedno suprotstavimo silama terora i agresije, koje su vratile užase rata na evropski kontinent", piše Radio slobodna Evropa.

"Tu poruku podrške miru u Evropi mogli su da čuju svi prisutni – pa i gospodin Vulin, čak i ako ga Ambasada SAD u Beogradu nije lično pozvala da prisustvuje", naveli su u Ambasadi.

U odgovoru su podsetili da je obeležavanje misije "Halijard" događaj koji svake godine "okuplja Amerikance i Srbe kako bi obeležili neverovatan čin herojstva" iz doba kada su naši narodi bili saveznici u borbi za oslobađanje sveta od fašističkog terora.

Vulin je najviši zvaničnik Srbije koji je stavljen na listu američkih sankcija od kako je Srpska napredna stranka (SNS) došla na vlast 2012. godine.

SAD ga smatraju odgovornim "koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu".

O sankcijama SAD Vulin se takođe se nije oglašavao u javnosti. Njegova stranka Pokret socijalista, koja je deo vladajuće koalicije sa Srpskom naprednom strankom, osudila je sankcije i iznela niz optužbi na račun SAD.

image