Srbija i Balkan

Osmani: SAD ključne za uspeh dijaloga; Šole: "Kosovo" hitno da se uključi u dijalog sa Srbijom

Naglašena je važnost principijelnog pristupa punoj i uravnoteženoj primeni postignutih sporazuma, kaže predsednica privremenih prištinskih institucija
Osmani: SAD ključne za uspeh dijaloga; Šole: "Kosovo" hitno da se uključi u dijalog sa Srbijom© Photo/Jean-Francois Badias, File)

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani razgovarala je u Njujorku sa specijalnim savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom o dijalogu Beograda i Prištine.

Osmani je na društvenoj mreži Iks (Tviter) navela da je tokom razgovora istaknuto da je uloga SAD ključna za uspešan završetak dijaloga i da je naglašena važnost principijelnog pristupa punoj i uravnoteženoj primeni postignutih sporazuma.

"Sa Šoleom i Eskobarom razgovarali smo o razvoju događaja u okviru dijaloga. Istaknuta je važnost principijelnog pristupa punoj i uravnoteženoj primeni sporazuma i da je uloga SAD ključna za uspešno okončanje procesa, čime se utire put za međusobno priznavanje", tvrdi Osmani.

Razgovor sa predsednicom privremenih prištinskih institucija prokomentarisa je Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole, koji je zatražio od Prištine da se hitno angažuje u dijalogu sa Beogradom, koji se vodi uz posredovanje EU, radi normalizacije odnosa dve strane.

Šole je na društvenoj mreži X (Tviter) naveo da je u Njujorku razgovarao Vjosom Osmani o deeskalaciji napetosti na KiM i "hitnom uključivanju u dijalog koji se vodi uz posredstvo EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom" što je, kako je naveo, ključno za regionalnu stabilnost i evrointegracije.

"Dobar razgovor sa predsednicom Vjosom Osmani o našoj zajedničkoj posvećenost evroatlantskoj budućnosti 'Kosova', potrebi za deeskalacijom tenzija, i hitnom angažovanju u dijalogu koji se vodi posredstvom EU radi normalizacije odnosa sa Srbijom - što je ključ regionalne stabilnosti i EU integracija", naveo je Šole.

image