Srbija i Balkan

"Cena minus za 3 +": Šta sve Srbija mora da uradi da bi pomogla višečlanim porodicama

Čačanski pokret za decu "Tri Plus", koji izdaje jedinstvene kartice za popust, bori se za sprovođenje 15 mera koje bi olakšale život velikim porodicama, a neke od njih su već zaživele u Rusiji
"Cena minus za 3 +": Šta sve Srbija mora da uradi da bi pomogla višečlanim porodicamaGetty © Christopher Furlong

Ruska Federacija donela je zakon prema kome porodice sa troje i više dece dobijaju određene olakšice poput umanjenog poreza na imovinu, a predsednik Vladimir Putin omogućio je ovim majkama da ranije odlaze u penziju. Slične ambicije u borbi protiv bele kuge postoje u Srbiji, ali želje su jedno, a realnost drugo. Barem kada je država u pitanju. 

Pokret za decu "Tri Plus" koji je osnovao Vladica Gavrilović pokrenuo je akciju "Cena minus za 3+" kako bi višečlanim porodicama obezbedili popuste na različite usluge i proizvode.

U razgovoru za RT Balkan Gavrilović kaže da je cilj ovog pokreta usvajanje zakona koji bi obavezao sve lokalne samouprave da izdaju njihove kartice za popust, ali i da se izbore za 15 mera koje bi značajno olakšale život višečlanim porodicama.

"Naši predlozi za poboljšavanje statusa višedetnih porodica su mesečna finansijska naknada do 18. godine najmlađeg deteta, umanjenje obaveze za komunalne usluge (grejanje, voda, smeće), umanjenje poreza za imovinu prema broju dece, umanjenje obaveza prilikom registracije vozila, besplatan vrtić i jedno zimovanje/letovanje za treće i svako naredno dete, besplatne školske knjige, užine, produženi i celodnevni boravak u školama, prevoz za školsku decu, parking za porodicu, treniranje u sportskim klubovima koje se finansiraju od strane lokalnih samouprava, personalizovane kartice koje obezbeđuju brojne privilegije i popuste za porodice sa troje i više dece, veće studenske stipendije za decu studente, prioritet u rangiranju kod Nacionalne služba za zapošljavanje, pomeranje starosne granice na 55 godina za odlazak u penziju majkama sa troje i više dece", nabraja naš sagovornik.

Kada je u pitanju kartica "Cena minus za 3+", iz pokreta sa sedištem u Čačku navode da se kartica polako transformiše u prvu mobilnu aplikaciju u svetu namenjenu porodicama sa troje i više dece. 

Do sada je više od 20.000 porodica ostvarilo pravo na korišćenje kartice "Cena minus za 3+" i tako obezbedilo različite privilegije i koristi, od jeftinije posete Zoološkom vrtu, besplatnih staničnih usluga i prevoza, popusta za treniranje dece u sportskim klubovima, salonima lepote za majke, tehničkih pregleda vozila za očeve itd.

"Kako kartica važi za sve članove porodice, njome je obuhvaćeno više od 110.000 pojedinaca. Nemoguće je doći do podatka u kome gradu se najviše koristi, jer nemamo povratne informacije od 2.500 privrednih subjekata o ostvarenim popustima po osnovu korišćenja, pre svega jer se radi o velikom broju učesnika, a i kod većine kompanija se ovaj podatak vodi kao poslovna tajna. Takođe, kartica važi u celoj Srbiji pa je majke iz Zrenjanina koriste npr. u `Dino parku` na Zlatiboru", objašnjava Gavrilović i dodaje da je najveći broj kartica podeljen u u Beogradu, oko 10 000.

Najveća potražnja, kako kaže, vlada za besplatno treniranje u nekom od 150 sportskih klubova, zatim za besplatne parking sate, tehničke preglede i posetu lekarskim ordinacijama.

Planovi za budućnost, kako podvlači predsednik Pokreta za decu "Tri Plus", jesu da se uspostavi saradnja sa državnim kompanijama, poput Telekoma, Poštanske štedionice, Srbija gasa, EPS-a.

Kao svetao primer izdvaja opštinu Veliko Gradište, koja je usvojila veći deo od 15 predloženih populacionih mera.

image