Srbija i Balkan

Hilovi "interesantni predlozi" za Beograd i Prištinu: Zašto Srbiji ne mogu da uvedu sankcije

Diplomata Zoran Milivojević ističe da je glavni cilj Prištine i Zapada priznanje takozvanog Kosova
Hilovi "interesantni predlozi" za Beograd i Prištinu: Zašto Srbiji ne mogu da uvedu sankcije© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i emisari predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Nemačke, i italijanske premijerke do kraja meseca posetiće Srbiju, a ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da će na predstojećim sastancima Srbiji i Kosovu biti izneti "neki predlozi interesantni za obe strane".

Diplomata Zoran Milivojević za RT Balkan ističe da od dolaska petorke ne očekuje ništa. Kada je u pitanju Hilova izjava da su dva glavna elementa političkog rešenja "Zajednica srpskih opština i međunarodno učešće Prištine", kaže da je Hil samo ponovio ono što je rekao pre deset dana.

"To što je rekao smo već registrovali - Zajednica srpskih opština Srbima, a mi njima da damo prolaz prema Ujedinjenim nacijama, odnosno de fakto priznanju. Mislim da će insistirati na onome što je njihov apsolutni prioritet, a to je Ohridski sporazum, odnosno da Srbija napravi iskorak vezan za priznanje Kosova. To je glavni cilj, sve ostalo je u drugom planu", navodi Milivojević.

On dodaje da, iako Zapad insistira na osnivanju ZSO, želi da je uklopi u priču oko Ohridskog sporazuma. Milivojević napominje da oni tu priču žele da "izguraju" sada, to jest makar da počnu priču o implementaciji, "odnosno da ispoštuju saglasnost Srbije da ne dovodi u pitanje Ohridski sporazum, to jest da se on tretira kao obaveza".

"To nema nikakve šanse, pogotovo sada kada Srbija ulazi u izbore, to samo lud može da uradi, to je priča bez osnova", dodaje naš sagovornik.

Kada je u pitanju sukob u Banjskoj, u kome su stradala trojica Srbina i kosovski policajac, kaže da taj događaj Zapadu služi za ucenu.

"Srbija ima isti manevarski prostor kao i ranije, ništa se nije promenilo, samo su dobili jedan argument više za ucenu. Banjska je na našu štetu, dok je njima poslužila za ucenu. Sa druge strane, Aljbin Kurti je profitirao jer mu je to zeleno svetlo da nastavi represiju, da zadrži duge cevi..", kaže Milivojević.

On ponavlja da događaji u Banjskoj najviše štete Srbiji, i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu, ali da to ne menja stvar oko glavnih ciljeva Zapada i Prištine - priznanja Kosova.

"Njima je ovo važno, oni sankcije Srbiji ne mogu da uvedu, jer ako to učine - nema dijaloga", zaključuje Milivojević.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner