Srbija i Balkan

Evropski parlament usvojio protivsrpsku rezoluciju o dešavanjima u Banjskoj

U rezoluciji se poziva EU da uvede niz mera protiv Srbije, ako se dokaže da je Beograd bio umešan u nedavna dešavanja u Banjskoj, i izražava žaljenje što postoje mere protiv Prištine i poziva se da one što pre budu ukinute
Evropski parlament usvojio protivsrpsku rezoluciju o dešavanjima u BanjskojGetty © Christopher Furlong

Evropski parlament usvojio je danas Rezoluciju o nedavnim dešavanjima u dijalogu Srbija-Kosovo, uključujući i situaciju u severnim opštinama na Kosovu i Metohiji.

U tekstu rezolucije se poziva Evropska unija da uvede sankcije Srbiji ako se utvrdi povezanost države sa događajima u Banjskoj 24. septembra, kao i da se promeni pristup dijalogu Beograda i Prištine.

Za evropske poslanike u Banjskoj se dogodio "odvratan i kukavički teroristički napad na kosovske policajce od strane srpskih dobro organizovanih formacija".

Traži se da Evropska komisija i Savet EU preduzmu mere protiv Vlade Srbije ako istraga pokaže da je Srbija bila direktno umešana u napad u Banjskoj ili nasilne napade na severu KiM u maju ove godine ili ako srpske vlasti nisu voljne da u potpunosti sarađuju povodom istrage.

Mera koja se predlaže je da Evropska komisija zamrzne sredstva koja Srbija ima u okviru IPA programa.

Srbiji se zamera što je poslala vojsku na administrativnu liniju sa Kosovom, pa se navodi da to predstavlja veliku eskalaciju.

Zamera se i što je Srbija proglasila dan žalosti povodom žrtava, a EP "duboko žali što su trojica mrtvih terorista prikazani kao heroji koji su se borili za srpsku stvar, što kao posledica snažno povećava političke tenzije u regionu".

Savet EU se poziva da uvede ciljane restriktivne mere protiv destabilizujućih aktera na severu KiM i "vođa velikih mreža organizovanog kriminala". Poziva se da EU sledi primer SAD i uvede mere protiv Milana Radoičića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpska vlast vide se kao destabilišući faktor na ceo region. Evropska komisija se poziva da deluje kao pošten posrednik u procesu normalizacije i da "izbegava bilo kakvu politiku pomirenja prema Srbiji".

Takođe, parlament izražava zabrinutost zbog nedostatka glasnih kritika Komisije, uprkos tome što Srbija nije usklađena sa sankcijama EU protiv Rusije, što se održavaju česti sastanci na visokom nivou sa ruskim vlastima".

Srbija se poziva da se uzdrži od bilo kakve dalje eskalacije koja podriva "ustavni poredak Republike Kosovo, kao i da spreči svaki šverc oružja preko granice".

Stranka Fides Viktora Orbana nije glasala za rezoluciju, potvrdio je njihov poslanik Andor Deli.

Oni nisu saglasni sa stavom Evropskog parlamenta, i smatraju da su takve Rezolucije kontraproduktivne i ne služe deeskalaciji situacije niti ubrzanju pregovora Beograda i Prištine.

Početkom oktobra je hitnom procedurom zatraženo održavanje debate u EP, koja je poslužila kao osnova za izradu teksta nacrta Rezolucije.

image