Srbija i Balkan

Zastrašivanje Srbije rezolucijom: Kakve su realne posledice dokumenta Evropskog parlamenta?

Evropski poslanici usvojili su rezoluciju kojom je Srbiji zaprećeno merama ako se dokaže da je umešana u događaje u Banjskoj ili ako odbije da učestvuje u istrazi tog događaja
Zastrašivanje Srbije rezolucijom: Kakve su realne posledice dokumenta Evropskog parlamenta?Getty © Leon Neal

Iako je nazvana kao rezolucija o dijalogu Beograda i Prištine, nova rezolucija koju su poslanici Evropskog parlamenta danas usvojili oslanja se na dešavanja u selu Banjska 24. septembra, kada su stradali jedan prištinski policajac i trojica Srba.

U dokumentu se pozivaju viši organi Evropske unije da usvoje mere protiv Srbije, ako se dokaže da je Beograd bio umešan u spomenuta dešavanja ili ako ne bude hteo da učestvuje u istrazi samog događaja. Pošto istragu sprovodi Priština, traži se da Srbija isporuči Milana Radoičića.

Ova rezolucija, kao i sve druge rezolucije Evropskog parlamenta, nema obavezujući značaj, ali kakvu bi štetu mogla da donese Srbiji?

Više psihološki, nego stvarni pritisak na Srbiju

Sagovornici RT Balkana saglasni su da dokumentu ne bi trebalo davati preveliki značaj, te da će ona biti iskorišćena pre svega u političke i propagandne svrhe.

Kako kažu, cilj joj je da bude još jedan instrument protiv Srbije u slučaju Banjske, ali će uticati na pregovore sa Prištinom tako što će Srbija biti stavljena u defanzivni položaj.

Diplomata Zoran Milivojević napominje da nijedna rezolucija Evropskog parlamenta poslednjih godina nije bila povoljna za Srbiju, te da smo na to već navikli.

U izjavi za RT Balkan Milivojević ističe da je jasno da većinu u Evropskom parlamentu čine oni koji su na strani Prištine, a određen uticaj su imali i proalbanski predstavnici, na čelu sa Violom fon Kamon.

"Rezolucija pokazuje kakva je politička klima, kako razmišlja većina, što nije ništa novo ni čudno, jer je većina u Evropskoj uniji priznala kosovsku nezavisnost i podržava tu priču", ukazuje Milivojević.

Naš sagovornik napominje da su sve rezolucije Evropskog parlamenta bile oštrije prema Srbiji nego institucije EU, pre svega Savet EU.

"Rezolucija podržava prištinsku stranu u pokušaju da se Srbija povodom Banjske diskredituje i da se nametne stav prema EU koji bi išao u prilog Prištini", kaže Milivojević.

Ova rezolucija je više sredstvo za pritisak sa psihološkim, medijskim i propagandnim efektom, kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Kako kaže, dokument će prozapadna opozicija u Srbiji dočekati kao vrstu potvrde njihovih stavova protiv aktuelne vlasti.

"Sa druge strane, vlast će rezoluciju iskoristiti kao potvrdu teze da je svi napadaju, dok se ona bori za Srbiju", kaže Vukadinović.

Na kraju, ne očekuje da će dokument imati neposredan efekat po Srbiju.

"Rezolucija bi samo posredno i srednjoročno mogla da ima posledice", zaključuje Vukadinović.

image