Srbija i Balkan

Prozapadna opozicija na korak od jedne liste: Na čelu Tepić i Aleksić, Štimac se nudi za Beograd

U susret vanrednim izborima koji će biti održani 17. decembra, stranke pokušavaju da naprave dogovor o zajedničkom izlasku. Na desnom krilu Dveri i Zavetnici su formirali koaliciju, a na prozapadnom se nazire dogovor
Prozapadna opozicija na korak od jedne liste: Na čelu Tepić i Aleksić, Štimac se nudi za Beograd© A.K./ATAImages

Prozapadna opozicija je na korak od formiranja jedinstvene izborne liste za predstojeće izbore u decembru, ali čeka rezultate još jednog istraživanja, pišu mediji bliski ovim strankama.

Sajt "Nova" kao svoje saznanje prenosi da će izborna lista nositi naziv "Srbija protiv nasilja", slogan pod kojim se od maja održavaju protesti u Beogradu, a od kojeg su predstavnici ovih prozapadnih partija najpre prali ruke, navodeći da su organizatori građani, a ne stranke.

Nekoliko meseci kasnije, kada je skup prijavljen policiji, saznalo se da iza okupljanja zapravo stoje prozapadne stranke.

Osim ovog naziva liste, nosioci će biti potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić.

Njih dvoje su, piše "Nova" odabrani na osnovu već sprovedenih istraživanja javnog mnjenja.

Dogovara se i beogradska lista, a navodno su u opticaju dva nosioca – jedan od lidera Zeleno-levog fronta Dobrica Veselinović i profesor Fakulteta organizacionih nauka kojeg predlaže SSP Vladimir Obradović.

"Nova" tvrdi se dogovara čitav tim za izbore u Beogradu, jer se ovaj deo opozicije veruje da na tom glasanju ima najviše šansi da ugrozi vladajuću koaliciju na čelu sa Srpskom naprednom strankom.

Novo ime koje se pojavilo u opticaju je i košarkaš Vladimir Štimac koji je sam objavio da je započeo razgovore sa predstavnicima opozicije o izborima u Beogradu, ali nije pojasnio sa kim se tačno sastao.

"Moj predlog svima njima je da izađemo svi zajedno na jednoj zajedničkoj listi za Beograd. Ideologije, podele i broj mandata moraju da se ostave po strani. Levo ili desno, Beograđanima ne znači ništa oni žele tehničke promene. Žele da vide da smo spremni da sarađujemo i pre izbora da bi mogli da nam veruju", napisao je Štimac.

image