Srbija i Balkan

Rakočević: Srpske spomenike na KiM može da štiti samo naš narod, kosovsko nasleđe ne postoji

Književnik i novinar Živojin Rakočević ističe da srpsko nasleđe na Kosovu, od onog trenutka "kada je prvi kamen otesan", štiti Srpska pravoslavna crkva i da su u pitanju vekovi brige, rada, ljubavi, molitve, umetnosti, kulture i duha
Rakočević: Srpske spomenike na KiM može da štiti samo naš narod, kosovsko nasleđe ne postojiwww.globallookpress.com © RUSSELLGORDON.NET

Niko ne može da štiti srpsko kulturno nasleđe na Kosovu osim onoga čije je ono vlasništvo, ocenio je za "Kosovo onlajn" književnik i novinar Živojin Rakočević, napominjući da je svaki glas u međunarodnoj zajednici apsolutno dragocen i da je urgentno i neophodno da svakog trenutka u svim svetskim institucijama "čuvamo, branimo, svedočimo i održavamo naše nasleđe".

Rakočević ističe da srpsko nasleđe na Kosovu, od onog trenutka "kada je prvi kamen otesan", štiti Srpska pravoslavna crkva i da su u pitanju vekovi brige, rada, ljubavi, molitve, umetnosti, kulture i duha.

"Niko ne može da štiti srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji do onoga čije je ono vlasništvo, kao i, naravno, naučne institucije, kulturne institucije, država Srbija, zavodi koji su se o tome starali u proteklom periodu, treba da nastave svoj rad i ne može uopšte biti govora o tome da neko može preuzeti srpske kulturno i duhovno nasleđe na Kosovu i Metohiji zato što za to nema kapaciteta", rekao je Rakočević.

On, međutim, podseća da su pred očima sveta nestali Palmira, Nacionalni muzej u Iraku, Budine statue u Avganistanu.

"To je jedan trenutak zla u kom može da nestane sve ono na čemu se zasniva vaš duhovni, kulturni, nacionalni i državni identitet, i sav taj mozaik se jednostavno može urušiti, i zato je vrlo važno da u svim svetskim institucijama imamo aktivan, živ, precizan, jasan, naučno i metodološki utemeljen glas šta to mi baštinimo na Kosovu i Metohiji. Pored toga što moramo i sebi objašnjavati šta je Kosovo i Metohija i šta je naše nasleđe na Kosovu i Metohiji, urgentno je neophodno da svakog trenutka u svim svetskim institucijama, u kojima to možemo da radimo, čuvamo, branimo, svedočimo i održavamo naše nasleđe na Kosovu i Metohiji", rekao je Rakočević.

"Kosovsko kulturno nasleđe ne postoji"

On ističe da se mora jasno znati da na Kosovu postoje tri dominanta kulturna nasleđa – srpsko, albansko i otomansko i da je potpuno jasno da nova administracija u Prištini, zahvaljujući "ideji o pravljenju državne nacije", želi da napravi kosovsko kulturno nasleđe.

"Ono ne postoji. Njega nema. Sve što ima i najvažnije je, pripada ovim grupama i ono ne može postati kosovsko. Suština je u sledećem, da bi pravljenjem lažno jedinstvenog kosovskog kulturnog nasleđa naše crkve i manastiri prešli u vlasništvo kosovskih institucija - to je nezamislivo, to je potpuna katastrofa, jer tamo nema ničeg dobronamernog prema njima, pa i ova poslednja izjava (Hajrule Čekua) da treba da se zaštiti Banjska, i da je ona nelegalno renovirana, je apsolutno besmislena", smatra Rakočević.

On ukazuje da se, negde u dubini obračuna sa Srbima, Srpskom pravoslavnom crkvom, srpskom državom, srpskom kulturom na Kosovu i Metohiji, te važne tačke i najvažnije tačke, koje su i u Unesku i kojih ima još na stotine po terenu Kosova i Metohije se vide kao ključna opasnost i oni su ti ključni markeri i svedoci koji Prištini smetaju da, kako oni misle, živi i zaokruži punu državnost.

Podseća da su se slične stvari događale u Crnoj Gori, te da su isti zakoni bili pripremani i za Kosovo, jer je to, ističe, jedna šira akcija u kojoj treba "promeniti vlasništvo".

"Možemo da se dogovaramo o bilo čemu, ali ne možemo razgovarati o najdubljoj intimi naše kulture, našeg naroda, naše državnosti i naše duhovnosti. O toj duhovnoj intimi razgovarati, čija je, kome pripada i kome bi trebalo da pripada je apsolutno neprihvatljivo i nedvosmisleno je da u takve razgovore ne treba apsolutno ulagati ništa", rekao je Rakočević.

Rakočević ističe da je, zbog svega toga, svaki glas u međunarodnoj zajednici apsolutno dragocen.

"Mi moramo svakog trenutka objašnjavati, govoriti i znati da su Dečani najlepša balkanska crkva, da je Gračanica u trenutku svoje gradnje jedan od najvažnijih evropskih spomenika kulture svog doba i tu nema razgovora, o tome se ne može govoriti, njih može štititi samo onaj ko im je vlasnik, njih može čuvati samo onaj ko je vekove uložio u njih, njih može čuvati njihov narod koji organski živi sa njima", rekao je Rakočević.

Rakočević je, međutim, upozorio da se dinamično razvijaju procesi koji nas udaljavaju od toga.

image