Srbija i Balkan

Šolc: Crna Gora bi uskoro mogla da uđe u EU

Crna Gora je važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu i ima podršku Nemačke na evropskom putu, poručili su nemački kancelar i crnogorski premijer nakon sastanka u Berlinu
Šolc: Crna Gora bi uskoro mogla da uđe u EUwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Plan da Crna Gora stupi u Evropsku uniju u naredne četiri godine je realističan, naročito ako se uzme u obzir napredak reformi u toj zemlji, ocenio je nemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem.

"Zadivljen sam ambicijom i brzinom kojom su reforme uvedene i smatram da su ti planovi realni. Mi ćemo za to pružiti svu neophodnu podršku", naveo je nemački kancelar.

"Crna Gora je važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Važno je da ulažemo veliki napor u stabilnost u regionu jer to umnogome utiče na članstvo", naveo je Šolc.

Nemačke ima tendenciju da razvija regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, gde spada i Berlinski proces, koji je, kako je Šolc naglasio, motor regionalne saradnje.

Spajić je nakon sastanka sa nemačkim kancelarom potvrdio da Crna Gora ima podršku Nemačke na evropskom putu i da je bitno da dobije Izveštaj o ispunjenosti privremenih merila (IBAR) u junu.

Pristupanje EU za Crnu Goru nije samo pitanje vrednosti – za Podgoricu je jako bitno jedinstveno tržište, kao i privlačenje kredibilnih investitora iz Nemačke, te je stoga potrebno otvoriti Crnu Goru i za biznismene i za turiste iz Nemačke.

"Politika Crne Gore je u potpunosti usklađena sa EU. Jako je bitno da smo zagledani prema Briselu. Naša podrška Ukrajini je bez premca. Nismo ljubomorni na napredak Ukrajine ka EU i želimo da i ona napreduje na evropskom putu", naglasio je Spajić.

Spajić boravi u petodnevnoj poseti Njemačkoj i do sada je razgovarao sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom, saveznim ministrom ekonomije Robertom Habekom, kao i predstavnicima Bundestaga.

image