Srbija i Balkan

Državotvorna opozicija: Složili smo se da se ne slažemo, na izbore u dve kolone

"Jasno je koje su to dve kolone. Sa jedne strane su Novi DSS i POKS, dok su sa druge strane Zavetnici i Dveri", kaže Miloš Jovanović iz stranke Novi DSS
Državotvorna opozicija: Složili smo se da se ne slažemo, na izbore u dve kolone© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

"U izborno odbacivanje francusko-nemačke podvale za Kosovo i Metohiju, idemo u dve kolone, koalicija Zavetnika i Dveri, i koalicija Novog DSS i POKS-a, sa istim principima i nešto različitim strategijama", kaže za RT Balkan Milica Đurđević Stamenkovski iz stranke Zavetnici.

Ističe da najvažniji dogovor koji postoji na srpskoj ideološkoj desnici jeste odbrana države i nacije, te da taj, najvažniji dogovor nije srušen.

"Naprotiv, odbranu nastavljamo u susret narednim izborima, uvereni da na njima srpski narod ima mogućnost da odbaci kolonijalne naredbe Evropske unije koje se iz milošte zovu 'planovi za normalizaciju odnosa'", navodi Đurđević Stamenkovski.

Kaže da "ima razumevanja za potrebe određenih medija da ne budu neutralni i da eventualno željene projekcije predstavljaju kao činjenice".

"Da li se time pokušava zametnuti kavga na desnici, ne znam, ali kao jedna od izabranih predvodnica Nacionalnog okupljanja neću dozvoliti deobe na desnici. U izborno odbacivanje francusko-nemačke podvale za Kosovo i Metohiju, idemo u dve kolone, koalicija Zavetnika i Dveri, i koalicija Novog DSS i POKS-a, sa istim principima i nešto različitim strategijama. To što neće biti samo jedne liste pre izbora, ne znači da neće biti jedinstvenog stava državotvornih snaga posle izbora - pre svega na temu odbrane države i odbacivanja ultimatuma kao osnovnog uslova za postizborni rasplet", navodi naša sagovornica i dodaje da medijske kalkulacije "rekla kazala" nisu predmet njihova pažnje, te da su usmereni na izborne programe i veliku borbu koja ih čeka.

Lider Dveri Boško Obradović kaže za RT Balkan da će koalicije svakako biti - pre ili posle izbora, "jer smo u dosadašnjim razgovorima jedinstvenog stava da treba odbaciti francusko-nemački ultimatum o priznanju lažne države 'Kosovo', koji je Vučić prihvatio u Briselu". 

Dodaje da je bez obzira kako se tehnički izlazi na izbore, a o tome se još razgovara, "ova saradnja neupitna, kao i do sada".

"Da nam je stalo do šireg opozicionog sabiranja državotvornih i patriotskih snaga dokazali smo formiranjem Nacionalnog okupljanja koje čine Srpski pokret Dveri, Srpska stranka Zavetnici i grupa istaknutih srpskih intelektualaca. Ostajemo potpuno otvoreni za dalje širenje Nacionalnog okupljanja i uključenje i drugih parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih stranaka, patriotskih udruženja i pojedinaca, o čemu ćemo obavestiti javnost u narednim danima", zaključuje Obradović.

Lider Dveri je naknadno na društvenoj mreži Iks napisao da je taj pokret "za jednu kolonu patriotske opozicije baziranu na saradnji svih koji su protiv francusko-nemačkog sporazuma o priznanju lažne države Kosovo i smeni vlasti, koja je to prihvatila, na svim nivoima", ali da ako iz koalicije NADA misle da je bolje da se ide na dve liste, "to je drugo".

On je demantovao, kako kaže, razne izmišljene vesti koje su se pojavile u medijima i na mrežama a koje forsiraju Vučić-Đilas medijski monopoli.

"Da nam je stalo do šireg opozicionog sabiranja državotvornih i patriotskih snaga dokazali smo formiranjem Nacionalnog okupljanja koje čine Srpski pokret Dveri, Srpska stranka Zavetnici i grupa istaknutih srpskih intelektualaca. Ostajemo potpuno otvoreni za dalje, ali ne zavisi od nas", naglasio je on.

Obradović dodaje da lično misli da je bolje da patriotska opozicija ide na jednu izbornu listu, ali ako DSS i POKS imaju istraživanja javnog mnjenja koja govore da ćemo u dve kolone osvojiti više nego u jednoj, ne zna kako da ih razuveri. "Sem da se nadam da su u pravu i da će tako i biti."

Jovanović: Pozicije su jasne, nisu iste i legitimne su

Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović rekao je za portal Nova.rs da je sastanak protekao u dobroj atmosferi, ali da je konačni zaključak da se ide u dve kolone.

"Složili smo se da se ne slažemo oko nekih stvari. Ovog puta ćemo izaći u dve kolone, ali verujem da će obe liste imati dobar rezultat. Pozicije su jasne, nisu iste i legitimne su. Građani će moći da odluče za koga će glasati. Jasno je koje su to dve kolone. Sa jedne strane su Novi DSS i POKS, dok su sa druge strane Zavetnici i Dveri. Neke naše razlike su ostale, kako dalje protiv ovog režima, pa smo doneli odluku da se ide u dve kolone. Moram da kažem da će građani možda i imati bolji izbor, a mi ćemo sa svim ovim strankama nastaviti dobru saradnju. Nema nikakve drame, vreme je da pričamo o programima", poručio je Jovanović.

Podsetimo, portal N1 je ranije preneo da predstavnici državotvorne opozicije nisu postigli dogovor o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima jer Stefan Stamenkovski iz stranke Zavetnici, navodno, nije dozvolio da dokument bude potpisan.

Prema dokumentu u koji je N1 imao uvid, bila je predviđena mogućnost "tehničke saradnje" sa prozapadnom opozicijom na republičkom nivou. Ostaje nerazjašnjeno da li je ova stavka bila kamen spoticanja za sklapanje dogovora između aktera državotvorne opozicije. 

image