Srbija i Balkan

Dačić: Za Srbiju najbolje da ja budem premijer, Vučić predsednik

Povodom izjave predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da Srbija defakto treba da prizna tzv. Kosovo, Dačić kaže da je data da bi prijala ušima Prištine
Dačić: Za Srbiju najbolje da ja budem premijer, Vučić predsednik© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Prema prvom danu kampanje, kada je prikazan film sa uvredama na račun predsednika Aleksandra Vučića, već se može videti da izborna trka neće biti laka, ocenio je danas predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

On je naglasio da se pridružuje apelu predsednika Srbije da svako agituje za sebe, a da time ne unižava i ne ponižava i ne vređa neke druge.

"Ne razumem ljude koji vode takvu kampanju. Šta se time dobija, osim da se nosioci takve kampanje označavaju kao prljavi ljudi koji žele da na nekorektan i moralno sumnjiv način nekome nanesu štetu", rekao je Dačić za Tanjug.

Dodao je da očekuje da će koalicije oko Srpske napredne stranke i socijalista pobediti na izborima - na republičkom nivou i u Beogradu.

Na pitanje da li smatra da će kampanja biti prljava i da li je gledao film o Vučiću koji je opozicija pripremila za prvi dan kampanje, Dačić je dodao da nije bio u prilici jer je pripremao listu za učešće na izborima što je najvažniji posao u izbornoj trci.

"Ako se bude gledalo po prvim danima, učešće u kampanji nam neće biti lako. Pridružio bih se i apelu predsednika Vučića da se dođe do neke normalnosti u smislu toga da svako agituje za sebe, a da time ne unižava i ne ponižava niti da vređa neke druge", rekao je Dačić i dodao da ostaje da se vidi da li je to moguće ili nije.

Na pitanje da li se Vučić ljuti na slogan "Dačić premijer", ponavlja da on i Vučić nisu neprijatelji ili tamo neki protivnici pa da nešto međusobno kriju i da su još pre mesec dana razgovarali o detaljima izlaska na izbore, kako će im se zvati liste, kao i da nastavljaju saradnju.

Dačić je podsetio i da slogan "Dačić premijer" nije novi, kao i to da su ovi izbori i parlamentarni i lokalni, gradski, praktično nastavak izbora koji su bili pre godinu dana, a zbog čega je Toma Fila ponovo kandidat za gradonačelnika.

"Voleo bih da i druge liste isto kažu ko su kandidati za premijera. Uvek sam govorio, Vučić predsednik, a mislim da bi još bolje za Srbiju bilo, da ne kažem, najbolje, da bude Vučić predsednik, Dačić premijer, ali to je na građanima", rekao je Dačić koji je podsetio i da SPS nije bila za vanredne izbore i da smatra da ih je opozicija tražila jer je mislila da ih Vučić neće raspisati.

Naglasio je da očekuje da će koalicije oko SNS i SPS-a pobediti na izborima i da će imati stabilnu političku većinu za formiranje vlade, jer to veoma bitno.

Na pitanje da "prizna" da će u Beogradu biti teško, kaže da nema šta da priznaje jer je bilo tesno i na prethodnim izborima.

Termin de fakto priznanje ne postoji u aktima EU

Povodom izjave predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da Srbija treba defakto da prizna tzv. Kosovo, Dačić kaže da je data da bi prijala ušima Prištine.

"Taj termin ne postoji u aktima i dokumentima Evropske unije niti bilo kog drugog vezanog za dijalog Beograda i Prištine, tako nigde ne piše, ta je reč upotrebljena da bi prijala ušima Prištine, da bi ispalo da su oni nešto dobili", rekao je Dačić na pitanje da razjasni izraze de fakto koji je pominjala Fon der Lajen i de jure, odnosno formalno, koji se koriste kada se govori o priznanju nezavisnosti tzv. Kosova.

"Ona je to pokušala da objasni ovde tako što bismo mi nekim radnjama, eventualno mogli da pokažemo da se slažemo da je to poseban entitet, a to je neprihvatljivo tumačenje", rekao je Dačić i naglasio da je i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar rekao da ovo nije dijalog o priznanju već o normalizaciji odnosa.

EU je, kako je dodao, čitav svoj integritet i kredibilitet stavila na kocku terajući Beograd da potpiše Briselski sporazum koji je za nas bio izuzetno težak a koji je, u principu, bio prihvatljiv pod uslovom da se formira ZSO.

"Ako toga nema (formiranja ZSO), iluzorno je da uopšte pričamo o bilo kojim drugim tačkama i to je suština", rekao je Dačić i dodao da je primena potpisanog pre 10 godina u Briselu preduslov za sve što se sada priča.

Na pitanje šta znači to da su sve zemlje EU prihvatile sporazum iz Ohrida u kojem piše da Srbija treba da prizna simbole tzv. Kosova, kaže da te zemlje nisu upućene u detalje i da je zabluda da će zbog toga promeniti stav pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost "Kosova".

"Postojala je mala zabuna da sada sve zemlje stoje iza svake tačke i formulacije. Na Savetu ministara spoljnih poslova nije se ulazilo u detalje već su dali podršku nastojanjima da se dođe do rešenja", rekao je on i dodao da neke zemlje priznaju pasoše, ali ne i tzv. Kosovo, te da i Srbija ima slične dileme kada je reč o nekim drugim teritorijama u svetu.

Dačić je dodao je da Srbija nikada nije ozbiljno razmatrala članstvo u nekim drugim regionalnim i evroazijskim organizacijama.

"Nalazimo se u srcu Evrope i praktično je nemoguće da se razmišlja o nečemu drugom, pa i BRIKS-u koji je za naš narod prihvatljiv jer ga čine zemlje koje imaju pozitivan odnos prema Srbiji", rekao je Dačić i dodao da BRIKS čak ne postoji kao organizacija.

image
banner new
banner