Srbija i Balkan

Dačić: UNESKO smatra da su srpski manastiri na KiM ugroženi, to mora da ima posledice

Srbija se kandidovala za reizbor na čelo UNESKA i nada se ponovnom izboru, rekao je Ministar spoljnih poslova Srbije
Dačić: UNESKO smatra da su srpski manastiri na KiM ugroženi, to mora da ima poslediceGetty © Carsten Koall

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je za Srbiju UNESKO od izuzetnog značaja, jer se deo srpskog nasleđa nalazi u opasnosti na Kosovu i Metohiji.

"To su četiri naše svetinje: Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške. Naša je obaveza da uradimo sve što možemo da sprečimo relativizaciju i preimenovanje tog našeg kulturnog nasleđa u skladu sa pokušajima Prištine u takozvano kosovsko nasleđe", rekao je Dačić u Parizu na konferenciji svetske organizacije.

Napomenuo je da je Srbija uspela da spreči 2015. godine da takozvano Kosovo postane član UNESKA, 2017. su ponovo to pokušali, ali je Dačić danas iskoristio priliku da u Parizu na konferenciji UNESKO konstatuje da poslednjih godina nema nikakvih pokušaja Prištine da postanu član.

"To pokazuje da su oni svesni da nemaju većinu i da je naša situacija po tom pitanju stabilna", rekao je šef srpske diplomatije.

Dodaje da je za nas bitno da UNESKO uloži maksimum napora da zaštiti naše nasleđe na KiM, na čemu je zahvalio generalnoj direktorki i samoj organizaciji.

Kako je rekao, Srbi mogu da osećaju sigurnost jedino ako ih čuva Kfor, a ne veruju prištinskoj policiji.

"UNESKO i dalje smatra da su naši spomenici, koji su pod zaštitom, u opasnosti. To valjda treba da ima određene konsekvence. Pozivamo još jednom međunarodne snage da razmotre tu situaciju i da, kao u slučaju Dečana, imamo takvu situaciju kad su i drugi spomenici kulture i vere i istorijskog identiteta srpskog naroda na KiM u pitanju", poručio je Dačić.

Srbija će podneti kandidaturu za Izvršni savet Uneska

Pohvalio je srpsku ambasadorku Tamaru Rastovac, koja je od svih članica dobila pohvale za uravnotežen odnos prema svima dok je predsedavala Izvršnim savetom UNESKO u ovim teškim vremenima.

Srbija se kandidovala za reizbor na čelu tog saveta i nada se ponovnom izboru, rekao je Dačić.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner