Srbija i Balkan

Državni novac za izborne liste: Koliko vredi poslanički mandat?

Na osnovu podataka s prošlogodišnjih izbora, procenjuje se da će jedno poslaničko mesto vredeti oko 23.000 evra, koliko po mandatu sleduje partijama koje obezbede ulazak u parlament
Državni novac za izborne liste: Koliko vredi poslanički mandat?© Photo: Milos Tesic/ATAImages

Stranke i koalicije koje budu učestvovale na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra moći će za troškove izborne kampanje da koriste sredstva iz budžeta u vidu avansa, a ukoliko bi ih ukupno bilo 19, kao prošle godine, svako bi iz državne kase dobio oko 24 miliona dinara, tj. oko 205.000 evra.

Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, stranke za kampanju avansno mogu da računaju na 40 odsto pre glasanja, dok se preostalih 60 procenata uplaćuju na osnovu izbornog rezultata – srazmerno broju osvojenih mandata.

Dakle, jedno poslaničko mesto vredeće 2.742.600 dinara, ili oko 23.000 evra, koliko sleduje partijama koje obezbede ulazak u parlament.

"Ukoliko bi se prijavilo 19 lista koliko ih je bilo na izborima prošle godine, realno bi bilo da po jednoj listi avans iznosi oko 24 miliona dinara, odnosno 205.000 evra. Toliko bi se raspodelilo desetak dana pred izbore. Avans će verovatno ipak biti nešto veći, jer su se neke stranke koje su 2022. nastupale samostalno sada udružile u koalicije", izjavio je Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbija" za Tanjug.

Naglasio je da novac koji stranke dobijaju za kampanju predstavlja naknadu troškova kampanje, te da bi svi koji u stvarnosti budu imali manje troškove morali da vrate razliku u budžet.

"Na ovim izborima će, računajući i očekivani budžetski avans, lista koja jedva pređe cenzus dobiti iz budžeta najmanje 46 miliona dinara, odnosno blizu 400 hiljada evra. Sa osvojenih 15 mandata suma bi narasla do 65 miliona dinara ili 550 hiljada evra, na 50 mandata to bi bilo 162 miliona dinara ili 1,37 miliona evra, a za 100 mandata blizu 300 miliona dinara, odnosno preko 2,5 miliona evra", zaključio je Nenadić.

image