Srbija i Balkan

Basta u koaliciji s Kijevom: Glavni izborni program uvođenje sankcija Rusiji

Miroslava Hočaka i Radeta Bastu ujedinio je zajednički stav da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji
Basta u koaliciji s Kijevom: Glavni izborni program uvođenje sankcija Rusiji© M.M./ATAImages

Potpredsednik Evropskog kongresa Ukrajinaca Miroslav Hočak i bivši ministar privrede Rade Basta dogovorili su se da zajedno učestvuju na predstojećim izborima u Srbiji 17. decembra. U saopštenju se navodi da je tačka okupljanja "jasan proevropski stav bivšeg ministra privrede, kao i njegovo javno zastupanje argumenata u korist stava da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji".

Dodaje se da Hočak veoma ceni iskren i "istrajan stav bivšeg ministra privrede, koji je zbog toga čak i trpeo političke posledice".

"Srbiji je mesto u Evropskoj uniji, zajednici koja baštini mir i toleranciju kao najviše vrednosti i zato političko rukovodstvo zemlje treba da učini sve što je moguće da se dođe do punopravnog članstva", saglasili su se Basta i Hočak.

Potpredsednik Evropskog kongresa Ukrajinaca, koji pomaže ukrajinskoj zajednici u Srbiji, ističe da ne postoji neutralnost kao opcija u slučaju rata u Ukrajini i da je svako ko je "neutralan" na strani agresora. Iz tih razloga novo političko rukovodstvo u Srbiji treba jasno da se opredeli ka evropskom putu, zaključili su Basta i Hočak.

Podsetimo, Evropejac i bivši ministar privrede Rade Basta na predstojeće izbore 17. decembra izlazi kao Jugosloven, sa jasnim planom i programom "Evropski put sad i odmah".

Da se izjašnjava kao Jugosloven, Basta je dao izjavu u nadležnoj gradskoj upravi i time se svrstao među više od 27.000 građana Srbije koji su se na prošlom popisu izjasnili kao Jugosloveni.

Rade Basta nedavno je osnovao pokret "Evropski put" i najavio izlazak na izbore, iako niko ne zna ko su članovi njegove stranke, osim što se u javnosti pojavila informacija da je potpredsednik direktor kompanije "Biomelem" Zoran Ilić.

image