Srbija i Balkan

Kriza identiteta Radeta Baste: Bivši ministar zaboravio jugoslovenstvo, na izbore bi kao Bunjevac

Nacionalni savet Bunjevačke manjine oštro je osudio poteze koalicije "Dosta! Evropski put"
Kriza identiteta Radeta Baste: Bivši ministar zaboravio jugoslovenstvo, na izbore bi kao Bunjevac© FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Bivši ministar privrede Rade Basta ambiciozno najavljuje evropski put za Srbiju, ali se, i pre nego što je na taj dug put pošao "izgubio" na putu ka izborima u Beogradu.

Naime, Bastina koalicija "Dosta! Evropski put", pokušala je pre dva dana da podnese izbornu listu, ali je Gradska izborna komisija (GIK) koaliciji juče naložila "otklanjanje nedostataka izborne liste koji su smetnja za njeno proglašenje".

To, međutim, nije sve.

Basta i njegova koalicija suočavaju se i sa krivičnim prijavama, s obzirom da postoje sumnje u validnost potpisa njihove liste.

Članica proširenog sastava GIK-a Sofija Mandić juče je za N1 izjavila da postoje ozbiljne sumnje u valjanost potpisa podrške listi "Dosta! Evropski put" za lokalne izbore u Beogradu.

Ona je istakla da postoji na desetine potpisa koji su "sumnjivi, potpisani inicijalima, za koje smatra da treba da budu provereni". Mandić je navela i da su se među potpisnicima navode i imena tri osobe koje će podneti krivične prijave zbog falsifikovanja njihovih potpisa od strane liste

"Oni tvrde da nikada nisu videli te izjave. Jedna od tih osoba bila je taj dan u inostranstvu, kad je navodno potpisala listu", objasnila je Mandić.

Jugo-Bunjevac Rade Basta

Pored pomenutih neregularnosti, zabeležena je i svojevrsna kriza identiteta bivšeg ministra Baste.

On se nedavno (čini se u nameri da na izborima njegova stranka učestvuje kao partija nacionalne manjine) deklarisao kao Jugosloven. Međutim, setio se da Jugosloveni nisu nacionalna manjina i postao Bunjevac!

Basta je, naime, na izbore probao da izađe sa manjinskom listom koja, kako tvrdi, zastupa Bunjevce, kojih, prema poslednjem popisu, u Srbiji ima 11.104.

Obratili smo se Gradskoj izbornoj komisiji o detaljima ove izborne liste, o tome da li će biti proglašena za manjinsku, kao i mogućim posledicama ukoliko se tvrdnje o falsifikaciji potpisa pokažu kao istinite, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Nacionalni savet Bunjevačke manjine: Ograđujemo se od zloupotreba naše zajednice

Međutim, ovaj potez "lažnog Bunjevca" nije ostao nezapažen, te su ga oštro osudili pravi Bunjevci, to jest Nacionalni savet Bunjevačke manjine.

Savet je juče, na 14. sednici, odbio da se izborna lista "Dosta! Evropski put – Zoran Ilić Novi Gradonačelnik Beograda", proglasi manjinskom listom bunjevačke nacionalne manjine.

Ova lista je bila kandidovana za Skupštinu grada Beograda, nju je podržala koalicija dve bunjevačke stranke Zajedno u kojoj su Savez bački Bunjevaca (SBB) i Bunjevačka stranka Srbije (BSS), a zahtev je savetu, poslala Gradska izborna komisija Grada Beograda.

Iz Nacionalnog saveta bunjevačke manjine navode da je "utvrđeno da na listi nije bio ni jedan kandidat/tkinja koji su upisani u Poseban birački spisak bunjevačke nacionalne manjine, niti je lista na bilo koji način povezana sa bunjevačkom zajednicom".

"Ovo je još jedan u nizu slučajeva gde Mirko Bajić, član Nacionalnog saveta, predsednik SBB i idejni tvorac i mentor BSS nanosi štetu ugledu bunjevačke zajednice i zbog toga se i ovog puta Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine ograđuje i oštro osuđuje od svih njegovih političkih mešetarenja i zloupotreba bunjevačke zajednice", ističu iz Saveta.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner