Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": "Srpski svet" i "ruski svet" trn u oku kolektivnog Zapada

U novoj epizodi podkasta "Lokomotiva" gost je Aleksandar Ljubomirović, član predsedništva i predsednik omladine Narodne stranke
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": "Srpski svet" i "ruski svet" trn u oku kolektivnog Zapada

Prošlo je deset godina od početka protesta u Kijevu koji su usledili zbog odluke ukrajinske vlade da suspenduje potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU.

"Deset godina dostojanstva, ponosa i slobode", takve su impresije šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen povodom decenije od sprovođenja obojene revolucije u Ukrajini. Svoj morbidan osvrt dopunila je rečima da su te hladne zimske noći promenile Evropu zauvek.

Ono što se kasnije nazvalo Evromajdanom - nasilnim svrgavanjem legitimnih vlasti u Kijevu, danas se može nazvati i početkom kraja Evrope.

Ukrajinska država je u tih deset godina od industrijalizovane i perspektivne došla na rub egzistencije, dok se spaljivanje ljudi u Odesi u krvavom piru neonacista, danas naziva počecima slobode Ukrajine od strane evropskih zvaničnika.

U toku protekle nedelje obeležili smo i 28 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma koji je doneo mir nakon raspada SFRJ. Simptomatično je da se ne zna gde se nalazi original tog dokumenta, dok je kolektivni Zapad krenuo da krši odrednice tog sporazuma vrlo ubrzo nakon njegovog potpisivanja, baš kao i po pitanju Minskih sporazuma.

Danas se donošenje Dejtonskog sporazuma obeležava samo u Republici Srpskoj, dok u zvaničnom Sarajevu ne postoji službeno obeležavanje tog datuma. Sve se to dešava u danima kada se u Sarajevu ovih dana sudi predsedniku Republike Srpske zato što ne priznaje da se odrednice Dejtona krše. I baš zato su "ruski svet" i "srpski svet" toliko napadani od strane Zapada.

Svaki pomen ujedinjenja Srba i zaštite srpskog identitetskog prostora predstavlja trn u oku Zapada.

Gost u novoj epizodi podkasta "Lokomotiva" Aleksandar Ljubomirović, odbranio je master tezu na "Slobodnom univerzitetu" u Berlinu gde je uporedio značaj, koncept i paralele između "srpskog sveta" i "ruskog sveta".

"Srpski svet se napada tako što se poredi sa velikom Srbijom i Zapad gleda da suzbije interese ujedinjenja srpskog naroda. Srpski svet je svet vrednosti što je mnogo širi koncept koji teži da očuva opstanak srpskog naroda izvan granica Republike Srbije", kaže Ljubomirović.

Značaj termina "srpski svet" najbolje je iskazan kroz reči onih koji ga napadaju,

Milo Đukanović je izjavio da se "ruski svet" na Balkanu zove "srpski svet" koji Crnu Goru smatra svojim prirodnim delom, dok je Aljbin Kurti na jednoj konferenciji u Dubrovniku izjavio da se takozvana "Republika Kosovo" mora obračunati sa "ekstremistima" koji veruju u "srpski svet".

Autori podkasta Tiosav Purić i Marko Nikolić razgovarali su u prvom delu emisije i o novoizabranom predsedniku Argentine, šta znači nova poseta Jensa Stoltenberga Beogradu, kao i početku privremenog primirja na Bliskom istoku.

 Podkast "Lokomotiva"  emituje se subotom od 20 časova.

image
VV inauguration
banner