Srbija i Balkan

Deo Srbije i dalje okovan snegom: Putevi neprohodni, pomažu vojnici i Crveni krst (FOTO)

U Srbiji će još pre podne padati kiša, susnežica i sneg, a od sredine dana očekuje se razvedravanje
Deo Srbije i dalje okovan snegom: Putevi neprohodni, pomažu vojnici i Crveni krst (FOTO)© TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/ bg

Putevi u većem delu zemlje su prohodni, a problema sa strujom još ima i nekim planinskim mestima. Vanredna situacija je i dalje na snazi u Babušnici, Novoj Varoši, Crnoj Travi, delovima Vranja i u Knjaževcu. Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni.

Crnoj Travi ima oko osamdeset centimetara snega. U većinu mesta je stigla struja, ali ima po neko udaljeno domaćinstvo koje je još bez električne energije.

Putevi se čiste, ali čišćenje ide otežano jer je sneg težak i mokar. Angažovano je dosta mehanizacije, a čisti se po prioritetu – najpre putevi do mahala u kojima ljudi žive.

U opštini Svrljig, sinoć je skoro sasvim normalizovano snabdevanje strujom i u preostalih sedam sela koja je nisu imala protekla četiri dana.

Radnici kruševačke Elektrodistribucije uspeli su da saniraju kvarove u Rasinskom okrugu.

Proteklih dana bilo je u ivanjičkom kraju, gde su još uvek neprohodni neki seoski putevi na Goliji, na kojoj ima pola metra snega, i Javoru. Tamo je bilo i najviše problema u snabdevanju strujom.

Na terenu su ekipe Crvenog krsta, jer je u planu da se najugroženijim domaćinstvima dostave paketi sa hranom, sredstvima za higijenu, toplom odećom i obućom.

Putevi uglavnom prohodni

Zbog najavljenih niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima postoji mogućnost pojave mestimične poledice, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima, upozorava JP "Putevi Srbije".

Putevi su uglavnom prohodni, uključujući prilaze planinskim centrima, ali savetuje se oprez zbog snega kojeg ima na pojedinim deonicama.

Neprohodni su putni pravci III prioriteta: Kraj deonice puta u izgradnji - Negosavlje, Sastav Reka - Strezimirovci, Odvraćenica - Preko Brdo i Raška - Kuti - Odvraćenica.

Raščićeni su svi putni pravci u potkopaoničkom kraju, osim do zaseoka Cvetkovići u Krivoj Reci, što se očekuje tokom dana.

JP "Putevi Srbije" savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo.

Kiša, susnežica i sneg, od sredine dana razvedravanje

U Srbiji će još pre podne padati kiša, susnežica i sneg, a od sredine dana očekuje se razvedravanje. Iz srednje Evrope stiže hladniji vazduh i spušta temperaturu. Temperatura do osam stepeni.

Ujutro i pre podne u Srbiji će biti umereno do potpuno oblačno, sa slabim padavinama. U nižim predelima biće mešovite padavine – kiša, susnežica i ponegde i kratkotrajan sneg. I na planinama će biti snega. 

Pre podne na krajnjem severu, a posle podne i uveče u većini ostalih predela postepeno će se razvedriti.

Duvaće slab i umeren, u severnoj i istočnoj Srbiji povremeno i jak severozapadni vetar, uveče u slabljenju i skretanju na južni i jugoistočni pravac. 

Najniža temperatura kretaće se od 0 do 3, a najviša dnevna do 8 stepeni.

Beogradu je ujutru u višim delovima grada moguć kratkotrajan sneg, a zatim sledi razvedravanje.

Jutarnja i dnevna temperatura neće se mnogo razlikovati, od 3 do 5 stepeni.

image