Srbija i Balkan

Bez struje oko 2.000 meštana u Novoj Varoši; Vojska Srbije pomaže (FOTO, VIDEO)

Snage Vojske Srbije u ugroženim područjima nalaze se u pripravnosti

U Novoj Varoši na snazi je vanredna situacija zbog problema koje je u elektrosnabdevanju i saobraćaju izazvao prvi ovogodišnji sneg, ali se očekuje da bi do sutra ti problemi mogli biti rešeni, rekao je predsednik Opštine Radosav Vasiljević i dodao da je problem što je sneg težak.

"Teret tog snežnog pokrivača izvalio je mnoga čamova stabla i napravio velike štete Elektroprivredi Srbije, kidanje niskonaponskih mreža i stubova, pa čak i betonskih i čeličnih stubova tako da trenutno imamo tri mesne zajednice bez struje - Jasenovo, Bela Reka i Božetići", objasnio je Vasiljević i istakao da radnicima elektrodistribucije pomažu kolege iz Bajine Bašte i Užica kako bi skoro 2.000 ljudi dobilo struju.

Vasiljević je naglasio da ovakve snežne padavine nisu neobične za novovaroški kraj, čija se nadmorska visina kreće od 300 do 1.500 metara i da veliki broj domaćinstava ima agregate, jer se uglavnom bave stočarstvom.

Kada je reč o prohodnosti puteva, Vasiljević je rekao da su regionalni i magistralni putevi dobro očišćeni.

"Ovo je put prvog reda koji mi održavamo s našim javno-komunalnim preduzećem Nova Varoš-Božetići, Božetići-Štitkovo i u dobrom je stanju. Sve druge lokalne puteve održavamo putem traktorskih vozila i radnika, ali postoji mnogo mesta i planinskih prevoja gde te mašine ne mogu da osposobe lokalne puteve, pa je od jutros angažovana dodatna teška mehanizacija", objasnio je Vasiljević i istakao da bi do sutra svi zaseočki putevi u svim mesnim zajednicama trebalo da budu prohodni.

Nastava se danas nije odvijala u nekoliko seoskih škola jer nije bilo struje.

Vojska Srbije na terenu

Snage Vojske Srbije u ugroženim područjima nalaze se u pripravnosti, prate situaciju i u slučaju potrebe i na zahtev lokalnih štabova za vanredne situacije spremne su da u najkraćem roku reaguju i pomognu građanima u saniranju posledica snežnih padavina angažovanjem ljudstva i mehanizacije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane. 

image