Srbija i Balkan

Nemačka ambasadorka: Zalažemo se za formiranje ZSO i priznanje "Kosova"

Briselski sporazum mora da se primeni i to važi za obe strane, poručila Anke Konrad
Nemačka ambasadorka: Zalažemo se za formiranje ZSO i priznanje "Kosova"© FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Nemačka i Francuska podržavaju proces pokrenut Briselskim sporazumom i smatraju da je posebno važno da u ovoj situaciji i Beograd i Priština budu spremni za kompromis kako ne bi došlo do eskalacije, rekla je za Tanjug ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Ona je istakla da se Berlin zalaže za primenu Briselskog sporazuma, pa tako i uspostavljanje Zajednice srpskih opština jer je to deo dogovora.

"To je predviđeno sporazumom iz 2013. i u njemu jasno stoji da to treba sprovesti. Nema ničega što bi bilo suprotno tome ili bi moglo ukazati da taj sporazum više ne važi. On mora da se primeni i to važi za obe strane", rekla je ambasadorka.

Ona je istakla da je cilj francusko-nemačkog predloga za rešenje kosovskog pitanja usmeren na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i budućnost u kojoj su, prema njenim rečima, sve zemlje regiona članice Evropske unije.

"Na kraju konačnog rešenja, a mnogo je toga što do tada treba rešiti, polazimo od toga da će doći do priznanja Kosova. Ali mi ne kažemo - najpre priznanje, a onda ostalo. Prvo treba uspostaviti poverenje", navela je ona.

Na konstataciju da se, budući da je Nemačka jasno poručila da Srbija treba da prizna tzv. Kosovo, stiče utisak da Berlin vrši pritisak na Beograd da do toga dođe, ambasadorka je odgovorila da se mora ići korak po korak, te da je cilj normalizacije izlazak iz situacije stalnih konflikata.

Konrad se osvrnula i na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da Priština ima apsolutnu podršku Berlina, rekavši da ne vidi osnovu da se sumnja da Nemačka podržava samo jednu stranu.

Ona je navela da je saradnja Nemačke i Srbije tesna i puna poverenja, te da je u prvom planu privreda, ali da postoji i intenzivna saradnja u oblasti kulture i drugih zajedničkih projekata.

"Po pitanju Kosova, naš stav je jasan, da želimo dijalog o normalizaciji, da Beograd i Priština nađu mogućnost da normalizuju svoje odnose. To bi bilo veoma bitno za Srbiju i Kosovo, ali i ceo region. Po pitanju sankcija Rusiji, stav je, takođe, poznat. Nadamo se da će Srbija, nakon što je već osudila napad Rusije na Ukrajinu, u sledećemo koraku uraditi i to. Razgovaramo o tome i nadamo se da će Srbija, kao što su i ostale zemlje regiona to učinile, uspeti da ide tim putem", rekla je Konrad.

image