Srbija i Balkan

Stručnjak za radikalni islamizam: Povećan rizik od terorističkih napada na "Kosovu"

Pojedini radikalni albanski muslimani s "Kosova" koji su otišli u Siriju, i pridružili se ISIL-u, vratili su se i osećaju jaku mržnju prema Srbima, ističe Peci
Stručnjak za radikalni islamizam: Povećan rizik od terorističkih napada na "Kosovu"© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Stručnjak za radikalni islamizam iz Nemačke Irfan Peci upozorio je da je u periodu hrišćanskih božićnih i novogodišnjih praznika na zapadu Evrope povećan rizik od terorističkih napada, ali i istakao da takva opasnost postoji i na Kosovu, gde je veliki broj radikalnih muslimana koji su učestvovali u borbama ISIL-a u Siriji.

Komentarišući hapšenja više osoba u Austriji i Nemačkoj za koje se sumnja da su planirale terorističke napade u Kelnu, Beču i Madridu, istakao je da opasnost od terorističkih napada vidi i u Srbiji.

"I ovde ima migranata, a ne znamo u stvari ko su oni, da li su stvarno izbeglice ili su teroristi. Zato bi trebalo obratiti pažnju, jer je zbog svega što se dešava na Bliskom istoku velika opasnost da se i ove godine tako nešto dogodi", precizirao je Peci.

Na pitanje postoji li opasnost od terorističkih napada na tzv. Kosovu, takođe je upozorio da je ta opasnost i te kako velika.

"Znamo da su radikalni albanski muslimani s Kosova otišli u Siriju, da su članovi ISIL-a. Neki od tih džihadista su se vratili, a osećaju jaku mržnju prema Srbima. Iz dva razloga – za islamiste su pravoslavni Srbi nevernici, i naravno, na tzv. Kosovu, iz nacionalističkih motiva. Zato je situacija opasna što se tiče 'Kosova'", rekao je Peci, koji je i sam u ranoj mladosti bio radikalizovan, ali je tu ideologiju napustio.

Upitan da li institucije na tzv. Kosovu vide tu opasnost, a neće da reaguju ili je čak možda i podstiču, primetio je da je prištinski premijer Aljbin Kurti na izborima i tim radikalnim Albancima mnogo obećavao, pa sada mora da im gleda kroz prste.

Dodao je da na tzv. Kosovu sigurno ima nekoliko hiljada radikalnih muslimana, da svakako nisu svi spremni za terorizam, ali da mnogi jesu.

"Problem je što je Kurti, kada su bili izbori, pokušao da dobije glasove tih muslimana i dosta im je obećavao. Zato je to problem i on mora da ih pušta, ne preduzima ništa protiv njih, pošto je od njih dobio mnogo glasova. Osim kada postoji pritisak zapada na njega, ali bez toga nema reakcije", naveo je Peci.

Ovaj stručnjak za radikalni islamizam pomenuo je godišnji izveštaj o terorizmu u svetu Sejt departmenta gde je navedeno da su prištinske pravosudne institucije prošle godine nastavile da izriču niske kazne za optužbe u vezi s terorizmom, kao i da prevremeno puštaju na slobodu osuđene za ta dela.

S tim u vezi je istakao da je na početku hapšeno dosta radikalnih muslimana koji su bili u ratu u Siriji i koji su se vratili, ali su se posle godinu i manje našli na slobodi.

"Znam za više slučajeva da su radikalni ekstremisti na slobodi, da ih niko ne prati, da nisu dobili oštre kazne. To je veoma opasno. Kada bi oni napali, ne bi napali nekog na Zapadu već Srbiju, i to može da bude opasno po ovu zemlju", zaključio je Peci.

image