Srbija i Balkan

Kako se državni novac koristi za osporavanje državne politike: (Anti) ruska propaganda

Rusku propagandu u Srbiji širi vlast, tvrdi jedan domaći medij koji je za takve tekstove dobio novac od države
Kako se državni novac koristi za osporavanje državne politike: (Anti) ruska propaganda© corund - stock.adobe.com

Tradicionalna povezanost ruskog i srpskog naroda ne postoji, već se proruska propaganda u Srbiji razvila tek poslednjih desetak godina, piše srpski list "Danas" u okviru svog projekta pod nazivom "Borba protiv lažnih vesti".

U tekstu pod nazivom "Prorusku propagandu širi domaća vlast: Ko je građane ubedio u to da je Rusija najveći donator i trgovinski partner Srbiji", autorka nevoljno priznaje da građani Srbije i godinu dana od početka otvorenog sukoba u Ukrajini smatraju da Rusija nije krivac, već njih 66 odsto kao krivca vidi Zapad.

Jedan od sagovornika u tekstu tvrdi kako su Srbija i Rusija u 20. veku na istoj strani bile 18 godina, a u 19. veku smo bili mnogo bliži Austriji nego Rusiji. Zaboravlja da kaže da smo u prošlosti sa Austrijom bili toliko "bliski" da je zbog toga izbio Prvi svetski rat u kojem je Srbija izgubila trećinu stanovništva, od čega se nikada nije oporavila.

Ovaj članak ne razlikuje se od onoga što se svakodnevno može pročitati u spomenutom listu, ali odstupa od šablona po jednoj stvari – tekst je napisan u okviru projekta koji sufinansira Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Dakle, Srbija je zemlja u kojoj država finansira medije da bi pisali protiv vlasti. Zašto?

Da bismo odgovorili na postavljeno pitanje potrebno je da se vratimo nekoliko meseci nazad kada je Ministarstvo informisanja objavilo rezultate 9 konkursa o finansiranju za 2023. godinu, a za koje je opredeljeno čak 310 miliona dinara.

Među 49 prijavljenih na konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za štampane medije i servise novinskih agencija koji su dobili novac od države našlo se i Društvo za novinarsko izdavačku delatnost "Dan Graf", koje je izdavač dnevnih novina "Danas" i istoimenog portala.

"Dan graf" od marta 2021. godine u zvaničnom je vlasništvu Junajted medije iz Luksemburga i to u stopostotnom vlasništvu.

Na spomenuti konkurs "Dan graf" prijavio se projektom pod nazivom "Borba protiv lažnih vesti". Ukupna vrednost je 1.585.000 dinara, a tražili su od države 1.255.000 za sufinansiranje.

"Tema projekta je borba protiv lažnih vesti u javnom diskursu Srbije", navodi se u prijavi za konkurs. Stručna komisija dodelila je za ovaj projekat 900.000 dinara.

Mesec dana kasnije, u septembru ove godine, iz Ministarstva informisanja stiže vest da su dodeljeni iznosi izmenjeni, uprkos odluci stručnih komisija.

Ministar Mihailo Jovanović upotrebio je diskreciono pravo i mimo odluke komisija medijima dodelio drugačije iznose.

Nejasno je šta stoji iza odluke ministra da zaobiđe stručne komisije u okviru svog ministarstva. Zanimljivo je da se njegova odluka poklapa sa trenutkom kada su se u spremali novi medijski zakoni. I oni su, mimo javnih rasprava naprasno izmenjeni u korist predlozima koje su imali "međunarodni partneri", odnosno Delegacija Evropske unije u Srbiji, Misija OEBS-a, ambasada Kraljevine Norveške i nemačka Fondacija Konrad Adenauer.

Na odluku ministra da izmeni dodeljene iznose reagovalo je Udruženje novinara Srbije, ali u saopštenju nije navelo koji su novi novčani iznosi dodeljeni.

Pojedini projekti ostali su bez državne pomoći, dok su mnogima smanjeni dodeljeni iznosi. Ministar je umanjio iznose koje su komisije dodelile za "Politiku" i "Novosti", a više novca dobili su Nezavisno udruženje novinara Srbije, agencije Beta i Fonet, kao i "Dan graf", odnosno "Danas".

Prema informacijama iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija do kojih je došao RT Balkan, "Danas" je za projekat navodne borbe protiv lažnih vesti dobio daleko veći iznos od onog koji je tražio.

Termin lažne vesti proglašene su 2017. za reč godine, a odluka je potkrepljena statistikom da je upotreba te fraze u toj godini uvećana za čak 365 odsto.

U masovnoj upotrebi termin se našao zahvaljujući tadašnjem američkom predsedniku Donaldu Trampu koji je optuživao medije da protiv njega i njegove vlasti šire lažne vesti.

Na putu od Amerike do Srbije termin je izgleda izokrenut, pa se kod nas vlast optužuje da širi lažne vesti, a ne oni koji su protiv nje. Posebno je neobično da se državni novac troši za takve optužbe na račun vlasti.

Spomenutom tekstu o proruskoj propagandi prethodio je intervju sa šefom "Reportera bez granica" za Balkan pod nazivom "Vlast u Srbiji gura nezavisne medije u jednoumlje". Nejasno je da li je sagovorniku predočeno, dok je govorio kako je "Danas" nezavisni medij, da je razgovor sa njim upravo finansirala vlast koju kritikuje.

image