Srbija i Balkan

Kurti "objašnjava": Kakve veze imaju RKS tablice sa izborima u Srbiji

Sad kada su dobili ove primedbe (zvanični Beograd), kad imaju proteste, oni žele malo da ih stišaju priznavanjem naših tablica, rekao je Aljbin Kurti
Kurti "objašnjava": Kakve veze imaju RKS tablice sa izborima u SrbijiGetty © Omer Messinger / Stringer

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i prozapadna opozicija, tvrdi da su izbori u Srbiji pokradeni i to dovodi u vezu sa odlukom zvaničnog Beograda da omogući slobodu kretanja svim vozilima sa prostora KiM.

"Mislim da je glavni motiv zašto je zvanični Beograd sada ukinuo nalepnice sa RKS tablica je da bi malo stišali kritiku koja im dolazi sa Zapada zbog neregularnih izbora 17. decembra. Znači, oni znaju da su krali, zna i međunarodna zajednica", kaže Kurti.

"Sad kada su dobili ove primedbe, kad imaju proteste, žele malo da to stišaju time što će priznavati naše tablice", dodao je on.

Kurti je tokom sednice rekao da Srbija kasni deset godina sa primenom prethodno dogovorenih sporazuma i da je poslednje dve godine stvarala brojne bezbednosne tenzije na severu "Kosova" zbog tablica.

"U decembru ove godine, odnosno u mesecu u kom se nalazimo, koriste se da se smanji pritisak sa demokratskog Zapada, Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država, na Srbiju za neregularne i nedemokratske izbore, da pokriju zvanično odbacivanje Briselskog Osnovnog sporazuma putem pisma premijerke Srbije Brnabić koje je upućeno Savetu EU 13. decembra i da se prikrije njihov neuspeh u Banjskoj 24. septembra", poručio je Kurti.

Kurti je naveo da najnoviji postupak Srbije treba da se protumači kao više od konstruktivnosti i koraka ka normalizaciji odnosa po slovu i duhu Osnovnog sporazuma.

image