Srbija i Balkan

Petrič: Nadam se da desnica na izborima u EU neće postići uspeh, to ne bi bilo dobro za "Kosovo"

Evropsku uniju u junu naredne godine čekaju izbori za Evropski parlament i novi saziv ključnih institucija, a istraživanja pokazuju trendove jačanja desničarskih stranaka
Petrič: Nadam se da desnica na izborima u EU neće postići uspeh, to ne bi bilo dobro za "Kosovo"www.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo i Metohiju Volfgang Petrič smatra da jačanje ekstremne desnice u Evropi ne bi imalo pozitivan uticaj na rešavanje kosovskog pitanja, jer, kako ističe, samo umerena politika može doneti kompromis i uspeh.

Evropsku uniju u junu naredne godine čekaju izbori za Evropski parlament i novi saziv ključnih institucija, a istraživanja pokazuju trendove jačanja desničarskih stranaka.

Na pitanje kako bi pomeranje političke mape EU "udesno" moglo da se odrazi na pitanje Kosova i dijalog Beograda i Prištine, Petrič za "Kosovo onlajn" poručuje da strahuje da to ne bi imalo pozitivan uticaj.

"Vidimo i u Srbiji da ekstremna desnica nije ostvarila uspeh na izborima, a nadam se da ni na evropskim izborima neće imati veći uspeh", rekao je Petrič.

Ističe da to govori ne samo zato što je lično uveren da jedino umerena politika, politika kompromisa može doneti uspeh, već i zato što ekstremna desnica ima, kako navodi, "samo sopstvene interese, a ne i interes za evropskim rešenjem tog problema".

"Reč je o tome da Srbija brže napreduje u pristupnim pregovorima, a taj napredak u Briselu mogu da garantuju samo umerene snage, socijaldemokratske, liberalno-konzervativne, a ne ekstremni nacionalisti", dodao je Petrič.

image