Svet

Sudbonosni izbori u EU 2024: Borelj se pribojava desničarskih partija

Šef diplomatije EU pozvao je birače da podrže političke snage koje mogu jasno da analiziraju situaciju nasuprot onima koji daju loše odgovore
Sudbonosni izbori u EU 2024: Borelj se pribojava desničarskih partija© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Evropski parlamentarni izbori u junu 2024. mogli bi da budu sudbonosni kao i predsednička trka u SAD, upozorio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, rekavši da veruje da bi strah birača od nepoznatog mogao da ih navede da podrže desničarske populističke partije.

"Bojim se straha, bojim se da će Evropljani glasati vođeni strahom. Naučno je dokazano da strah pred nepoznatim i neizvesnošću stvara hormon koji zahteva siguran odgovor. To je činjenica", rekao je Borelj za "Gardijan".

Britanski list je naveo da su reči šefa EU diplomatije odgovor na jačanje desničarskih partija u Evropi što je pak posledica migracija i pada životnog standarda.

"Partije koje mogu da igraju na strah u ljudskim bićima i daju loše odgovore na dobra pitanja mogu privući podršku evropskog stanovništva", istakao je Borelj.

Prihvatio je da postoje i stvarni i uočeni razlozi za zabrinutost, ali je pozvao birače da podrže političke snage koje mogu dati jasnu analizu situacije.

"Ako to ne možemo da uradimo, mislim da će evropski izbori biti opasni kao i oni u SAD", naveo je Borelj.

On je rekao da Evropa i dalje nudi atraktivan model za ljude iz celog sveta.

"Mi smo magnet za stotine hiljada ljudi koji žele da dođu da žive u Evropi. I lako je razumeti zašto je to tako, kada uporedimo naš životni standard. Mi smo najbolja kombinacija političke slobode, ekonomskog prosperiteta i socijalne kohezije koju je čovečanstvo bilo u stanju da stvori", naglasio je šef diplomatije EU.

Borelj je razmatrao trenutno stanje projekta Evropske unije na prelazu godine između dva rata, jednog u Ukrajini i drugog u Gazi, na predavanju na samitu koji je organizovao magazin "Gran kontinent" – po njegovom mišljenju, oba sukoba ugrožavaju budućnost bloka, a što se Ukrajine tiče, rekao je da se plaši poraza ukoliko ne dođe do brze promene kursa.

Takođe, pomenuo je i da ne vidi znake da je predsednik Rusije Vladimir Putin spreman da stane, ali i čak prihvati sporazum koji bi Moskvi omogućio da zadrži istočnu Ukrajinu.

image