Srbija i Balkan

Hartvel: Nabavka "džavelina" upozorenje Vučiću

Viši saradnik CEPA nije propustio priliku da istakne da je u pozadini američke odluke o naoružavanju tzv. Kosova jačanje kapaciteta Vojske Srbije
Hartvel: Nabavka "džavelina" upozorenje Vučićuwww.globallookpress.com © Volodymyr Tarasovukrinform

Komentarišući poruku ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću o tome da je "Kosovu" odobrena prodaja raketa "džavelin", viši saradnik Centra za analizu evropskih politika (CEPA) u Vašingtonu Leon Hartvel kaže da se radi o upozorenju sprskom lideru da razmisli pre nego što učini nešto što bi podiglo tenzije, kao i o tome da će Amerika jačati dugoročne odbrambene sposobnosti tzv. Kosova.

"Nabavka 'džavelina' predstavlja ključni način obeshrabrivanja, kao signal oštrog odgovora na sve potencijalne provokacije Vučićevog režima. U tom kontekstu, moguće je da poruka ambasadora Hila Vučiću zapravo imperativ da dobro promisli pre nego što se upusti u akcije koje bi mogle da eskaliraju tenzije. 'Džavelin' je početni korak u odvraćanju od bilo kakvih ishitrenih manevara Vučićevog režima i služe kao diplomatski podsetnik na posledice nepromišljenog ponašanja", izjavio je Hartvel za "Glas Amerike".

U prilog svojoj tezi da su "džavelini" na tzv. Kosovu defanzivno sredstvo, naveo je da je Srbija od 2019. stalno nadmašivala sve države Zapadnog Balkana u potrošnji za vojsku, pri čemu je prošlogodišnji budžet premašio kosovski za više od trinaest puta.

Iako američki Kongres tek treba da aminuje prodaju "džavelina" tzv. Kosovu, Hartvel veruje da će prodaja i isporuka istih ići "prilično glatko", budući da je "Kosovo" jak i pouzdan partner SAD u Evropi.

"Prodaja je u skladu sa ciljevima spoljne politike SAD. Treba imati na umu i želju 'Kosova' da se pridruži NATO-u u doglednoj budućnosti, što čini nabavku vojne opreme ne samo logičnim već i strateškim imperativom", zaključio je Hartvel.

image