Srbija i Balkan

Dugoročna prognoza RHMZ-a do juna 2024. godine: Kakvo nas vreme očekuje u prvih šest meseci?

Prosečne maksimalne temperature u maju prelaziće 23,7 stepena Celzijusa
Dugoročna prognoza RHMZ-a do juna 2024. godine: Kakvo nas vreme očekuje u prvih šest meseci?© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je sezonsku prognozu za narednih šest meseci 2024. godine, prema kojoj će vremenske prilike biti blaže, vlažnije sa temperaturama iznad proseka.

JANUAR 2024: Blaži i vlažniji januar

Tek tokom treće dekade januara možemo očekivati slabe, ili umerene jutarnje mrazeve.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha oko 0,7ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 6,4ºS.

Mesečna suma padavina tokom januara biće iznad višegodišnjeg proseka u većem delu Srbije sa vrednostima za 5 mm do 10 mm višim, a u Jugozapadnoj Srbiji i Timočkoj Krajini za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini suma padavina iznosiće oko 55 mm.

FEBRUAR 2024: Bez pojave jakih jutarnjih mrazeva

U većem delu Srbije očekuje se blaži i prosečno vlažan februar, a u Južnoj Srbiji biće više padavina. Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 4 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Južnoj Srbiji biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini suma padavina iznosiće oko 49 mm.

Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, u proseku viša za oko 0,8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha oko 1,6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha takođe iznad višegodišnjeg proseka, u proseku viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 8,1ºS. 

MART 2024: Topliji od proseka

Mogući su slabi ili umereni jutarnji mrazevi. Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, u proseku za oko 0,7ºS viša u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se srednja minimalna temperatura vazduha od oko 4,9ºS. Srednja maksimalna temperatura biće viša za oko 1,0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 13,4ºS.

Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini suma padavina iznosiće oko 43 mm.

APRIL 2024: Na istoku suvlje nego obično

U prvoj dekadi aprila moguća je pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza.Srednja minimalna temperatura vazduha u proseku će biti viša za oko 0,7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja minimalna temperatura vazduha biće oko 9,9ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha imaće prosek za oko 0,5ºS veći u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 18,4ºS.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 4 mm višim, a u Istočnoj Srbiji ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini suma padavina iznosiće oko 56 mm.

MAJ 2024: Prosečno toplo sa majskim kišama

Srednja minimalna temperatura vazduha imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, u proseku viša za oko 0,2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha oko 13,3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha biće u granicama višegodišnjeg proseka, u proseku niža za oko 0,3ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 23,7ºS.

Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima oko 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini suma padavina iznosiće oko 63 mm.

JUN 2024: Prosečno toplo

U većem delu Srbije srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, sa prosekom za oko 0,8ºS više u odnosu na višegodišnji prosek. U Vojvodini će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 0,3ºS višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha oko 16,9ºS.

U većem delu Srbije srednja maksimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, u proseku višim za oko 0,8ºS u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini će biti u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku za 0,3ºS višim u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 26,6ºS.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom juna biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm višim, a u Centralnoj i Južnoj Srbiji u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 3 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini suma padavina iznosiće oko 69 mm.

image