Srbija i Balkan

Prvo ga srušili a sad ga svojataju: Poslanica u EP most u Mostaru proglasila hrvatskom baštinom

Iz BiH poručuje da će se potruditi da svi saznaju istinu o Starom mostu, a hrvatskoj poslanici u Evropskom parlamentu Željani Zovko je zbog svojatanja Starog mosta oduzeta nagrada "Mimar mira"
Prvo ga srušili a sad ga svojataju: Poslanica u EP most u Mostaru proglasila hrvatskom baštinomGetty © Marco Secchi

Poslanica Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu Željana Zovko je na dvadesetu godišnjicu obnove Starog mosta u Mostaru, taj most proglasila "materijalnom baštinom Hrvata" i time izazvala lavinu reakcija u Bosni i Hercegovini, pišu "Novosti".

Naime, Zovko je u Briselu, povodom dvadesete godišnjice od otvaranja obnovljenog mosta, koji su srušili baš Hrvati, govorila o materijalnoj i nematerijalnoj baštini Hrvata, a odmah posle njenog govora, u BiH su usledile žestoke optužbe na njen račun.

"To je bizarna logika Željane Zovko, ako vam nismo uništili most, onda ćemo ga prisvojiti", rekao je predsednik Gradskog veća Mostara Salem Marić.

On je dodao da stari most predstavlja jedan od najvrednijih delova kulturne baštine sveta.

"Jako je maliciozno prema Bosni i Hercegovini i ljudima kojima je Stari most jedan od najznačajnijih simbola, lažno informisati evropsku javnost", istakao je Marić.

Podsetimo, Slobodan Praljak, koji je predvodio snage Hrvatskog veća odbrane u jeku ratnih zbivanja u BiH i sukoba Hrvata i Muslimana, je u novembru 1993. srušio most, nakon čega je zbog zločina koji su počinili Hrvati uhapšen i sproveden u Hag, gde mu je suđeno ali se ubio popivši otrov.

Obnovu mosta su finansirali Turska, Hrvatska, Italija i Holandija, uz sredstva Svetske banke, što je koštalo 15 miliona evra.

Željana Zovko je prethodno bila predstavnica BiH u Unesku i zalagala se da Stari most bude uvršćen na njihovu listu, što je i urađeno, a zbog sadašnjeg svojatanja da je "most hrvatski" u poslednji čas joj je oduzeto priznanje "Mimar mira", koje joj je 2015. uručio tadašnji mostarski gradonačelnik Safet Oručević, navode "Novosti".

"Na Upravnom odboru smo odlučili da joj nagradu oduzmemo, pošto je tu svetsku baštinu tako bezobrazno i glupo samopostavila u neku jednonacionalnu hrvatsku baštinu", poručio je Oručević, direktor Centra za mir i multietničku saradnju.

Zovko je u Briselu naglasila da je obnova mosta morala da bude simbol pomirenja, a ne razdvajanja ali nije govorila o varvarskom rušenju mosta od strane HVO. Uz to je predstavila plakat na kojem je slika Starog mosta i Dubrovnika, kao "dokaz" da je reč o hrvatskoj kulturnoj baštini.

Iz BiH su ekspresno stigli demanti tih tvrdnji, a Denis Zvizdić, koji je zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta, kaže da je reč o pokušaju falsifikovanja činjenica.

"Stari most nikako ne može biti 'hrvatsko kulturno nasleđe', i potrudićemo se da svi u Evropi saznaju istinu. Pokrenućemo ideju da se organizuje izložba o Starom mostu, ne samo u EP, nego i u parlamentima svih članica EU, kao i u UN", zaključio je Zvizdić.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner