Srbija i Balkan

Ruski ministar u poseti Srbiji: Kakvu poruku šalje Beograd?

Srbija je zemlja za slobodnu i ravnopravnu saradnju sa svim državama, ne deli svet na prijatne i neprijatne delove, prijateljske ili neprijateljske, kaže nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović
Ruski ministar u poseti Srbiji: Kakvu poruku šalje Beograd?© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ZDRAVLJA/

Ministri Danica Grujičić i Mihail Muraško potpisali su Memorandum o saradnji između ministarstava zdravlja Republike Srbije i Ruske Federacije, a nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović kaže da je to jasan znak da bilateralni odnosi između dve države ponovo počinju da se razvijaju.

"Srbija sa Rusijom zbog situacije u Ukrajini već nekoliko godina nema konkretne vidove bilateralne saradnje, osim dovršavanja već započetih projekata. Ovo je, koliko ja mogu da se setim, prvi takav novi vid bilateralne saradnje u vezi sa zdravstvom i to na jedan naglašen bilateralni način. To pokazuje da, posle perioda od par godina, naši bilateralni odnosi počinju da izlaze iz stanja relativne pasivnosti", objašnjava Jovanović za RT Balkan.

On podseća da su glavni problem za saradnju predstavljale antiruske sankcije, koje je Srbija odbila da uvede, pa su zemlje koje su to učinile njoj prigovorile "da nije isto što i oni". Srbija, dodaje Jovanović, nije ista kao oni, organizaciono, a ni po deklarisanim ciljevima.

"Mi smo zemlja za slobodnu i ravnopravnu saradnju sa svim državama, ne delimo svet na prijatne i neprijatne delove, prijateljske ili neprijateljske. Ako oni to rade, to je za njihovo dobro ili zlo, ali ne mogu da traže od drugih zemalja da ih u tome slede", dodaje Jovanović.

On napominje da današnji sastanak i potpisani memorandum imaju svoje značenje, to jest pokazuju da bilateralni odnosi Srbije i Rusije, koji su zbog poznatih okolnosti bili tehnički zaustavljeni, sada počinju da se odmrzavaju i oživljavaju.

"To ima značaj za obe strane. Srbija svima onima koji su smatrali da je jedini put saradnja sa zapadnim partnerima pokazuje da to i nije baš tako, već da postoji uhodana bilateralna saradnja i sa drugim državama, u ovom slučaju sa Rusijom", dodaje Jovanović.

On napominje da saradnja Srbije i Rusije sada daje "prve znake aktuelnog postojanja", i da će verovatno uslediti i drugi oblici bilateralne saradnje. To je, kako navodi, princip koji je prihvatljiv za sve zemlje koje ne dele države na velike i male, prihvatljive i neprihvatljive...

Naš sagovornik ističe da je za sve zemlje poželjno da razvijaju pozitivnu bilateralnu saradnju koja nikome ne škodi, već mogu da donesu samo dobro, u ovom slučaju u oblasti zdravstva. "Onaj koji bi tu imao nešto da prigovori ne bi to učinio sa dobrom namerom", dodaje Jovanović.

Na pitanje da li Srbija može da očekuje "prekor" Zapada, kao što je to bio slučaj kada su srpski zvaničnici odlazili u radne posete Rusiji, odgovara da bi u pitanju bio vid neprihvatljivog i nepripincijelnog pritiska.

"Sankcije koje Zapad sprovodi prema Rusiji nisu ozvaničene pod odobravanjem i žigom Ujedinjenih nacija, to su sankcije grupe zemalja koje su odlučile da, zbog određenih interesa, izvrše ekonomsku blokadu druge države. To je njihovo pravo, mada je pravilniji put da se to učini preko UN, kao što je bilo učinjeno protiv naše zemlje pre gotovo 25 godina", kaže Jovanović.

On, međutim, ističe da države koje uvode sankcije nemaju pravo da drugim zemljama, koje njima ne pripadaju ni po kom organizacionom osnovu i koje su deklarisane kao nezavisne i dobronamerne prema svim zemljama sveta, nalažu da ih slede. To je, naglašava, vid neprihvatljivog i nepripincijelnog pritiska.

"Ne verujem da će te zemlje sa nekim aplauzom ovo dočekati, verovatno da će se namrgoditi, možda i nešto izgovoriti, ali ne mogu da upotrebe nijednu pravno i politički dozvoljeno sredstvo da izraze svoje negodovanje", zaključuje Vladislav Jovanović.

image
VV inauguration
banner