Srbija i Balkan

Potpisan Memorandum o saradnji ministarstava zdravlja Srbije i Rusije (VIDEO)

Memorandum su potpisali ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić i njen ruski kolega Mihail Muraško
Potpisan Memorandum o saradnji ministarstava zdravlja Srbije i Rusije (VIDEO)© РТ Балкан

Delegacije ministarstava zdravlja Rusije i Srbije, predvođene ministrima, održale su sastanak u Palati "Srbija" u Beogradu kome su prisustvovali i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i direktori najvažnijih zdravstvenih ustanova glavnog grada.

Nakon sastanka potpisan je Memorandum o saradnji ministarstava zdravlja Republike Srbije i Ruske Federacije, čime je potvrđena uspešna saradnja dva zdravstvena sistema.

Memorandum su potpisali ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić i njen ruski kolega Mihail Muraško.

Na ovaj način je tradicionalno dobra saradnja ruskih i srpskih lekara u oblasti zdravstvene zaštite i formalno potvrđena, a Memorandumom je najavljeno jačanje saradnje dva zdravstvena sistema u oblastima organizacije i upravljanja, prevencije nezaraznih bolesti, prevencije i kontrole zaraznih bolesti, zaštite zdravlja majke i deteta, oftamologije, ortopedije, onkologije, kardiologije...

Zajedničke aktivnosti odnose se i na razmenu informacija, edukaciju stručnjaka, zajednička istraživanja i sve druge oblasti saradnje.

Ministarka Grujičić ocenila je da će memorandum učvrstiti saradnju dva zdravstvena sistema i otvoriti prostor za nove vidove saradnje. Ona je istakla da se u Srbiji i Rusiji u zdravstvo ulažu velika sredstva, i da će se tako i nastaviti.

Grujičić je navela da memorandum obuhvata različite pravce saradnje, među kojima je i saradnja u oblasti onkologije.

"Rusija je ušla već u 22. vek kada je u pitanju nuklearna medicina", rekla je Grujičić i iskazala očekivanje da će ta praksa zaživeti i u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Ona je napomenula da su stručnjaci iz Srbije išli u Rusiju na sastanke vezane za javno zdravlje, prevenciju infektivnih bolesti, poboljšanje rezultata u lečenju nedonoščadi i da su bili zadivljeni načinom rada.

Grujičić je navela da neke organizacione stvari iz Ruske Federacije treba primeniti u zdravstvenom sistemu Srbije, i da će Ministarstvo zdravlja na tome intenzivno raditi.

"Organizaciono, zdravstvo Rusije liči na srpsko. Oni su u proteklih godina radili na jačanju primarne zdravstvene zaštite, to jest domova zdravlja, ambulantama po selima i kvartovima. Želim da izrazim svoje divljenje velikoj zemlji koja je uspela da digitalizacijom postigne upravo ono što mi sada radimo. I zato velika zahvalnost i našem predsedniku Vučiću i premijerki Brnabić koji su zaista sve vreme insistirali na digitalizaciji", dodala je Grujičić.

Kako je ocenila, nije dovoljno samo ulagati u bolnice i opremu, već i u lekare i njihovo obrazovanje.

"Važno nam je dobro obrazovanje naših lekara i da naši lekari opšte prakse, koji su daleko od velikih bolnica i centara, imaju mogućnost da pruže pomoć pacijentima koja je neophodna. Rusija je u tome u dobrom delu uspela, a ja se nadam da će i u daljem periodu, narednih tri do četiri godine, tako biti i u Srbiji", dodala je.

Skrininzi organizovani po preduzećima su je, kako je naglasila, prijatno iznenadili.

"Srbija će pokušati da napravi dogovor sa preduzećima da se organizuju sistematski pregledi zaposlenih na kvalitetan način", rekla je Grujičić.

Ona je ruskom ministru i svim ostalim kolegama zahvalila na poseti, i izrazila nadu da će ovakvih poseta biti i u budućnosti.

"Oni će danas posetiti zdravstvene ustanove, razmeniti iskustva sa kolegama. Ovo je nastavak bratske i stručne saradnje, očekujem još ovakvih poseta", zaključila je Grujičić.

Muraško je izrazio zadovoljstvo posetom Srbiji navodeći da je cilj posete delegacije Ministarstva zdravlja Rusije Srbiji razmena iskustva u oblasti tehnologija i zaštiti zdravstva, kako bi se produžio životni vek čoveka.

Ruski ministar zdravlja je istakao da nas je pandemija kovida naučila da je komunikacija između zemalja važna da bi se spasili ljudski životi.

Cilj je sada, kako je napomenuo, rad na održivosti zdravstva, razvijanju novih lekova i tehnologija. 

"Ključno je povećanje dostupnosti lekova. Srpski lekovi se isporučuju u Rusiju i Rusija pruža pomoć Srbiji u tom smislu. Tome je i posvećen potpisani memorandum - razmeni praksi. Najvažnije sfere su onkologija, dečije zdravstvo i kardiologija", naglasio je ruski ministar.

On je istakao da je vidljivo na koji način se razvija zdravstvo u Srbiji, da se grade velike bolnice i da je nabavljena najsavremenija oprema. To, kako je dodao, omogućava da "svi saradnici u sferi zdravstva postižu veće rezultate koji se odnose na očuvanje života i zdravlja ljudi".

Ministar zdravlja Ruske Federacije drugog dana boravka u Beogradu posetio je i Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", gde je ruska delegacija dočekana natpisom na ruskom jeziku "Dobrodošla draga braćo, ovo je Vaša kuća".

image