Srbija i Balkan

Misija Srbije pri UN danas podnosi zahtev za vanrednu sednicu Saveta bezbednosti

U toku je kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima, obrazlaže se u pismu u koje su "Novosti" imale uvid
Misija Srbije pri UN danas podnosi zahtev za vanrednu sednicu Saveta bezbednostiGetty © Stephen Chernin / Stringer

Misija Srbije u Njujorku danas će podneti zahtev Gvajani, državi predsedavajućoj Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kojem traži vanredno zasedanje zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

U delu pisma u koje su "Novosti" imale uvid, navodi se da je na teritoriji KiM, koja se po Povelji UN, Rezoluciji 1244 i drugim pravilima međunarodnog prava nalazi u sastavu Srbije, u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

"Radi se o nelegalnoj odluci privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru KiM, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora", navodi se, između ostalog, u zahtevu.

Da bi se sednica održala potrebna je većina glasova, odnosno devet od 15. U trenutnom sastavu SB UN, šest država nije priznalo nezavisnost tzv. Kosova, a devet jeste.

Članica pregovaračkog tima Beograda Danijela Vujičić istakla je da se nada da će do sednice doći.

"Verujem da će preovladati razum, vidimo zaista zabrinutost dela međunarodne zajednice zbog Kurtijeve politike ka etnički čistom Kosovu. Bitno je da svet pogleda realnost i pogleda suštinu, da u 21. veku jedan narod u Evropi živi u getu", kaže Vujičić.

Nekadašnji ambasador Srbije pri UN Branko Branković rekao je za "Novosti" da će, ako Srbija podnese zahtev za sazivanje hitne sednice pozivajući se na član 35 Povelje UN, do nje i doći.

"Član 35, koji je u vezi sa članom 34 predviđa da Savet bezbednosti može da krene da razmatra svaki spor, neusaglašenost i opasnost koja preti da ugrozi mir i međunarodnu bezbednost. Potrebno je samo da se pokrene inicijativa od strane članica i da je potom predsednik Saveta bezbednosti i formalno sazove. Nema prava veta, jer je to proceduralno pitanje", ističe Branković. 

image