Srbija i Balkan

Nemački ministar odbrane Pistorijus dolazi u posetu Beogradu, Prištini i Sarajevu

Očekuju se dalji pritisci na Beograd, pre svega kada je reč o Kosovu i Metohiji
Nemački ministar odbrane Pistorijus dolazi u posetu Beogradu, Prištini i Sarajevu© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Nemački ministar Boris Pistorijus, kako je potvrdilo Ministarstvo odbrane u Berlinu putuje ovog ponedeljka u posetu Beogradu, Sarajevu i Prištini kako bi Zapadnom Balkanu dao do znanja da Nemačka, uprkos drugim spoljnopolitičkim problemima, nije zapostavila region.

Iako zvanični plan putovanja još nije objavljen, a sam odlazak na Zapadni Balkan je do poslednjeg trenutka bio tajan, jasno je da Pistorijus, socijaldemokrata iz partije kancelara Olafa Šolca, nosi poruku nemačke vlade o "potrebi pronalaženja rešenja za dva goruća problema u regionu": odnosi između Beograda i Prištine i uspostavljanje stabilnosti u Bosni i Hercegovini, piše "Dojče vele".

Kako je za taj nemački medij rekao Stefan Surlić, politikolog sa beogradskog Fakulteta političkih nauka, Pistorijusa glavni deo posla očekuje u Beogradu.

"Možemo očekivati pritisak na Vučića da prihvati nemačko-francuski plan koji uključuje deblokadu 'Kosova' na međunarodnom nivou i članstvo u međunarodnim organizacijama", rekao je on.

On dodaje i da se u Nemačkoj "očekuje i neka vrsta nove normalnosti, što bi značilo da se srpska zajednica u potpunosti integriše u kosovske institucije uz istovremeno osnivanje Zajednice srpskih opština".

U isto vreme kada nemački ministar odbrane posećuje region, na KiM i u Severnoj Makedoniji će boraviti i izaslanici Parlamentarne grupe za odnose Nemačke i jugoistočne Evrope.

Jedan od članova delegacije, političar vladajućih liberala Tomas Haker, je za "Dojče vele" optužio vlasti u Beogradu i Banjaluci da predstavljaju "opasnost za stabilnost u regionu".

"Poseta ministra odbrane Borisa Pistorijusa dolazi u trenutku kada bezbednosna situacija na Balkanu, iako stabilna, ima ozbiljne potencijale za eskalaciju zbog proizvođača nemira poput Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. Ministar odbrane putuje u pravo vreme kako bi još jednom istakao našu podršku i interes da održimo mir, i to svima dao do znanja", rekao je Haker.

On je vrlo odlučan u stavu da bi Pistorijus trebalo jasno da osudi napad na vojnike NATO-a od maja prošle godine i tražiti pravne posledice za odgovorne.

image
VV inauguration
banner