Srbija i Balkan

Nemački ministar odbrane u Srbiji: Zabrinut sam za Zapadni Balkan, šaljemo još vojske na KiM

Pistorijus je prethodnih dana boravio u Prištini i Sarajevu, dok će danas biti u poseti Beogradu
Nemački ministar odbrane u Srbiji: Zabrinut sam za Zapadni Balkan, šaljemo još vojske na KiMGetty © Kay Nietfeld

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je uoči posete Beogradu da je zabrinut što je situacija na Zapadnom Balkanu poslednjih meseci u više navrata bila obeležena tenzijama, posebno osvrćući se na Kosovo i Metohiju i Bosnu i Hercegovinu, a zaboravljajući da kaže koliko je Berlin doprineo takvoj situaciji.

Podsetimo, Berlin politički podržava Prištinu, a u BiH nemački političar Kristijan Šmit, bez odluke UN, vrši funkciju visokog predstavnika.

"Jedno od težišta našeg međunarodnog upravljanja krizama je Zapadni Balkan. Zato mi je bitno da steknem lične uvide u rad naših vojnika u operativnim kontigentima na Kosovu i u BiH", rekao je Pistorijus za "Blic".

Poručuje da Nemačka želi da doprinese stabilizaciji u regionu, iako je ta ista Nemačka poslala svoje vojnike na ove prostore.

Podseća da će od aprila Berlin poslati dodatne snage na Kosovo, govoreći da su one "neophodne".

"Time značajno povećavamo naš kontingent sa trenutno oko 70 vojnika na oko 250. Istovremeno, važno je naglasiti da vojska može da doprinese rešenju, ali ga sama ne može postići", navodi.

Pistorijus kaže da je situacija na KiM trenutno mirna, ali da je i dalje podložna "kratkoročnim eskalacijama", dok je više zabrinut za BiH.

"U Bosni i Hercegovini situacija može da eskalira zbog provokativne retorike i provokativnih poteza pojedinih političara. Stoga zajedno sa našim partnerima pomno pratimo situaciju i u stanju smo da brzo reagujemo, što smo i pokazali krajem prošle godine", dodaje Pistorijus.

Govoreći o potezima Prištine, nemački ministar ponavlja isto što i svi predstavnici Zapada: krive su obe strane.

"Kao i u svakom sukobu, nikad nije samo jedna strana kriva. Obe strane treba da preispitaju svoje dosadašnje zacementirane pozicije. Jasno stavljam do znanja svima sa kojima razgovaram na svom putovanju da provokacije nikada nisu od pomoći", navodi on.

Na pitanje o odluci da dinar bude ukinut na KiM, Pistorijus kaže da je u pitanju "sukob dva gledišta".

"S jedne strane, uredba predstavlja primenu kosovskog ustava, a sa druge strane, srpski ustav predviđa dinar kao jedino sredstvo plaćanja. Jasno mi je da srpski deo stanovništva, posebno na severu Kosova, i dalje zavisi od upotrebe srpskog dinara. Za promenu je potrebno vreme. I to vreme treba sebi dati, kako bi se dijalogom došlo do rešenja. Mislim da i ovaj konflikt treba rešavati za pregovaračkim stolom u okviru mirovnog dijaloga koji vodi EU. Do tada se mora izbeći eskalacija zbog ishitrenog delovanja", poručuje.

Iako je Srbija vojno neutralna, tvrdi da primećuje sve veću orijentaciju Srbije ka zapadu kada su u pitanju sistemi naoružanja i oprema, navodeći nabavku helikoptera "erbas H145" i francuske komunikacione uređajima "Tales".

"Pozdravljamo ovu orijentaciju i želeli bismo da nastavimo da podržavamo Srbiju u izgradnji njenih borbenih kapaciteta za povećanje sopstvene odbrambene spremnosti. Ali, jasno je takođe da bi naši napori bili značajno pojednostavljeni kada bi dijalog o normalizaciji u regionu napredovao brže", kaže nemački ministar odbrane.

Pistorijus je prethodnih dana boravio u Prištini i Sarajevu, dok će danas biti u poseti Beogradu. On će se tokom dana sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

image