Srbija i Balkan

Pistorijus u Prištini: "Kosovo" mora da sačuva suverenitet i teritorijalni integritet

Posle Sjedinjenih Američkih Država, Nemačka je jedan od najvažnijih saveznika "Kosova" i na civilnom i na vojnom planu, saopštilo je Ministarstvo odbrane uz vest o današnjoj poseti Borisa Pistorijusa Prištini
Pistorijus u Prištini: "Kosovo" mora da sačuva suverenitet i teritorijalni integritetwww.globallookpress.com © © Soeren Stache

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus stigao je u Prištinu, gde je najavio da će Nemačka u aprilu ove godine na tzv. Kosovo poslati oko 150 vojnika za pojačanje nemačkog kontingenta Kfora.

U saopštenju ministarstva na čijem je čelu, uz vest o poseti navodi se i poruka koju on donosi da "Kosovo mora da zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet u svetlu geopolitičkih previranja". 

"Posle Sjedinjenih Američkih Država, Nemačka je jedan od najvažnijih saveznika Kosova i na civilnom i na vojnom planu", saopštilo je Ministarstvo odbrane. 

Pistorijusa je na aerodromu u Prištini dočekao ambasador ove zemlje u Prištini Jorn Rode. 

On se sastao sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, a očekuje se da oni održe konferenciju za medije.

Sa nemačkim ministrom odbrane u Prištinu je doputovala delegacija nemačkog parlamenta, većinom članovi Saveta za bezbednost i odbrambene poslove, a očekuje se njegovo obraćanje o geostrateškoj viziji "Kosova" u svetlu evroatlantskih integracija, kao i o tenzijama između tzv. Kosova i Srbije, prenosi "Albanijan post". 

Saveznici tzv. Kosova su za podršku Ustavu a protiv srpskog dinara

Vjosa Osmani je istakla da saveznici tzv. Kosova nikada nisu bili protiv Ustava Kosova, niti za srpski dinar.

"Naši saveznici nikada nisu bili protiv Ustava Kosova. Naši saveznici nikada nisu bili za srpski dinar. Oni nikada nisu bili protiv vladavine prava, naprotiv, svaki uspeh koji smo postigli, postigli smo zajedno sa našim saveznicima. Ne vidim ništa nenormalno u saradnji kosovskih institucija i naših međunarodnih saveznika u pronalaženju veoma efikasnih načina na koje bi građani bili informisani o tome kako će se sprovoditi uredba CBK, koja nije propis prema dinaru, ali jeste propis koji se odnosi na sprečavanje pranja novca. Naša saradnja i koordinacija sa saveznicima u pronalaženju načina za što delotvorniju i dugoročnu primenu našeg Ustava nije loša stvar, ali kako istorija dokazuje, to je najbolja i najmudrija stvar za tzv. Kosovo", rekla je ona.

Osmani ističe da Srbija nikada nije "preduzela mere protiv nelegalnih struktura", već ih je samo ojačala.

"2013. godine potpisan je međunarodni sporazum između Beograda i Prištine, koji je ratifikovan u parlamentu i potpisan od tadašnjih premijera 'Kosova' i Srbije. Ovaj sporazum obavezuje Srbiju da od tada demontira sve svoje nelegalne ili paralelne strukture na 'Kosovu', ne samo da nije preduzela mere, već je osnažila strukture, one su se pretvorile u bande koje organizuju terorističke napade na 'Republiku Kosovo'. Ono ima ustavnu obavezu koja proizilazi iz Briselskih sporazuma i ima zakonsku obavezu da ne dozvoli da te strukture funkcionišu, da obezbedi sve naše građane", rekla je Osmani.

Osmani je istakla da je Nemačka stajala uz tzv. Kosovo u teškim periodima.

"Nemačka je bila uz nas ne samo u teškim periodima za narod 'Kosova', već i u procesu formiranja države i izgradnje države i nastavlja da bude naš jak saveznik, sve dok jačamo našu demokratiju i našu međunarodnu poziciju", rekla je ona i dodala da je sa nemačkim ministrom odbrane razgovarala o pitanjima od zajedničkog interesa u oblasti bezbednosti i odbrane, pogotovo posvećenosti Nemačke u podršci KBS.

Ona je rekla i da je 'Kosovo' pouzdan i posvećen partner Nemačke i NATO, pominjući utočište Avganistancima, podršku Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji.

"Sada je vreme da se 'Kosovo' pridruži svojim partnerima kao članica NATO-a, počevši od Partnerstva za mir", naglasila je ona.

image