Srbija i Balkan

Pravac Strazbur: Prozapadna opozicija na putu za Evropski parlament (FOTO)

Na poziv Viole fon Kramon predstavnici prozapadne opozicije iz Srbije boraviće u Evropskom parlamentu dok se bude raspravljalo o srpskim iborima
Pravac Strazbur: Prozapadna opozicija na putu za Evropski parlament (FOTO)© Monasse T/Andia/Universal Images Group

Evropski parlament sutra će raspravljati i glasati o rezoluciji o srpskim izborima, a sednici će prisustvovati predstavnici prozapadne srpske opozicije.

Oni će biti gosti na poziv evropske poslanice Viole fon Kramon, a neki od njih će čak biti i govornici. Poslanicima će se obratiti potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović, kao i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Srećom po srpsku opoziciju, sednica posvećena Srbiji biće održana u zgradi u Strazburu, a ne u Briselu, gde su nezadovoljni poljoprivrednici ostavili seno, palili vatru i sukobili se sa policijom.

Neki od predstavnika opozicije, poput lidera stranke Zajedno Nebojše Zelenovića, već su se uputili ka Strazburu i objavili fotografije na društvenim mrežama.

"Pravac Strazbur! Po dobre vesti za Srbiju", poručio je Zelenović.

Ovaj deo opozicije tražio je da ne bude održana konstitutivna sednica Skupštine, dok prethodno Evropski parlament ne donese rezoluciju o izborima. Zato su juče tokom sednice zviždali i uneli transparente u srpski parlament. Uprkos pravljenju meteža, poslanici su prihvatili svoje mandate.

U javnost je već dospeo nacrt rezolucije u kojem se navodi da je potrebno pokrenuti međunarodnu istragu zbog navodnih izbornih nepravilnosti. Rezolucija će verovatno biti usvojena u izmenjenom obliku, jer tek sledi glasanje o amandmanima.

image