Srbija i Balkan

U Beogradu registrovan prvi slučaj malih boginja posle 10 meseci

Zaboravljene bolesti nam se vraćaju i to se uvek pokazalo kada obuhvat vakcinama padne ispod ispod željenog obuhvata od 95 odsto, upozorila je Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje
U Beogradu registrovan prvi slučaj malih boginja posle 10 meseci© Costfoto/NurPhoto via Getty Images

U Srbiji je registrovan prvi slučaj malih boginja od početka godine i to u Beogradu, što je prva zabeležena pojava ovog oboljenja posle gotovo 10 meseci.

"Dobili smo potvrdu sa Instituta 'Torlak' tokom popodneva da su potvrđene male boginje. Reč je o detetu od 14 godina, koje nije vakcinisano MMR vakcinom", navela je Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" takođe je potvrdio da je potvrđen slučaj malih boginja, a da je dete hospitalizovano zbog zapaljenja pluća na Klinici za infektivne i tropske bolesti "Prof. dr Kosta Todorović".

"Batut" je, kako se navodi, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja dostavio zdravstvenim ustanovama predlog mera za pooštren nadzor nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije.

U januaru je bilo i 49 prijavljenih slučajeva velikog kašlja. 

"To su samo slučajevi koji su prijavljeni. Realna brojka je sigurno veća jer se ne testiraju svi", kaže Begović Lazarević.

Doktorka stiče, takođe, da je najveći broj slučajeva velikog kašlja od koga su inače do sad umrle i četiri bebe, zabeležen kod adolsecenata, od 10 do 19 godina.

Begović- Lazarević zato poručuje roditeljima da, ako ne vakcinišu decu, dovode i u drugu u rizik, koja iz opravdanih medicinskih razloga ne mogu da se imunizuju.

"To nije samo lična, već i kolektivna odgovornost roditelja koji odlaže ili ne želi da vakciniše dete", navodi Begović Lazarevićeva.

Ona dodaje da se zaboravljene bolesti vraćaju, a kada obuhvat vakcinama padne ispod ispod željenog obuhvata od 95 odsto, a prouzrokovači bolesti dođu do osoba koje nisu vakcinisane i nemaju imunitet.

Prema podacima Instituta "Batut", od početka godine do 4. februara veliki kašalj je potvrđen kod 297 osoba, a preminule su dve osobe.

Za vreme trajanja pandemije kovid- 19 u gotovo četvrtini zemalja sveta je, prema podacima "Batuta", prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju država došlo je do značajnog pada obuhvata, dok su tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina.

Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2021. godini iznosio je 74,8 odsto, a u 2022. godini 81,3 odsto.

Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8 odsto, a u 2022. godini 89,5 odsto.

image