Srbija i Balkan

Burno na konferenciji za štampu Vučića i Pistorijusa: Reč Srbije vredi više od nekih potpisa u EU

Nemački ministar odbrane Beograd posetio posle Sarajeva, a pre dva dana boravio je i u Prištini gde se sastao za zvaničnicima privremenih prištinskih institucija
Burno na konferenciji za štampu Vučića i Pistorijusa: Reč Srbije vredi više od nekih potpisa u EU© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Neuobičajeno burno bilo je na konferenciji za štampu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa posle bilateralnog sastanka u Beogradu. Dvojica sagovornika saglasila su se samo oko značaja ekonomske saradnje Srbije i Nemačke i važnosti očuvanja stabilnosti u regionu, dok je sve ostalo - od Republike Srpske, preko Rusije do Kosova i Metohije - proteklo u otvorenom neslaganju, čak i pred predstavnicima medija.

O izostanku sadržajnije saglasnosti, uostalom, svedoči već i ocena dvojice zvaničnika da su razgovori bili "izuzetno otvoreni i sasvim iskreni sa obe strane", što je uobičajena diplomatska formulacija kojom se izbegava javno priznanje da je saglasnost o pokrenutim pitanjima - izostala.

"Pored činjenice da imamo različito mišljenje, posebno po pitanju Kosova i Metohije, saglasni smo da su stabilnost i mir od presudnog značaja i da nikome nije u interesu bilo kakva eskalacija. Dao sam reč da Srbija nikoga neće iznenaditi vojnim ili bilo kakvim drugim potpisima, a moja reč znači više od mnogih potpisa koje sam gledao u Evropi i ovde", rekao je Vučić.

"Što se tiče RS i BiH ponovio sam nešto što svi znate, a to je da poštujemo teritorijalni integritet BiH, i nikada ga nismo dovodili u pitanje. Kao što nismo dovodili u pitanje integritet RS u okviru BiH", dodao je predsednik Srbije.

Srbija slobodna zemlja kojoj niko ne može da naređuje

Vučić je, na pitanje o "uticaju Rusije u Srbiji", poručio da se ponosi činjenicom da predstavlja slobodnu zemlju kojoj niko ne može da naređuje.

"Što se tiče političkog uticaja, ne mogu da govorim o svim akterima, možda na nekog imaju, a na nekog nemaju. Na predsednika, predsednika Vlade i predsednika Skupštine niko sem građana Srbije nema nikakav uticaj. Ponosim se činjenicom da predstavljam zemlju koja je slobodna i nezavisna i niko ne može da mi naređuje, bilo ko iz Vašingtona, Moskve, Berlina ili bilo kojeg drugog mesta", poručio je predsednik Srbije.

On je naglasio da je Pistorijusu, po pitanju Rusije, "objasnio specifičnu poziciju Srbije", i dodao da se ona rukovodi Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244.

"Tačno je sve što je rekao Boris Pistorijus govorio o teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali i mi na Zapadnom Balkanu, a pogotovo u Srbiji, najbolje znamo kako je kada neko udara na vaš teritorijalni integritet. Dve godine nisam video predsednika Putina, osim veoma kratko na samitu u Kini, niti šta krijemo niti bilo šta radimo protivpravno", rekao je Vučić.

On je kazao i da je Nemačka jedan od glavnih protagonista nezavisnosti Kosova, a da Srbija ima potpuno drugačiji stav.

"Ali, dobro razumemo da je dijalog jedino rešenje za izlaz iz krize. Naši organi provode istragu po pitanju događaja od 24. septembra. Ali, molimo i vas Nemce da u okviru Euleksa da se pokrene istraga o pokušajima ubistva sedmorice Srba, od toga dvoje dece, koji su nosili krst i badnjak. Ili oni koji su pokušali da ubiju Dragišu Galjaka. Voleli bismo da se standardi izjednače", napomenuo je Vučić.

Predsednik Srbije naglasio je da je u skladu sa poveljama UN i prihvaćenim dogovorima, ukidanje dinara na KiM potpuno nezakonito.

"Finansiranje školstva i zdravstva je deo Briselskog sporazuma, želim da to znate. Ne postoji nijedan drugi papir koji pokazuje nešto drugo. Jedini cilj Kurtija je etničko čišćenje KiM", rekao je Vučić.

Pistorijus pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus kazao je da je sa Vučićem imao kratak, ali "veoma iskren i otvoren razgovor", i da su ustanovili da je u zajedničkom interesu da na Zapadnom Balkanu vlada stabilnost".

"Jedinstveni smo u mišljenju da perspektiva članstva u Evropskoj uniji može da trpi štetu zbog potencijalne eskalacije. Moramo zajedno da sprečimo eskalaciju, uraditi sve da se ne podstiču tenzije", dodao je Pistorijus.

On je istakao da je imperativ "povratak dijalogu i deeskalacija".

Govoreći o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji, istakao je da se to pitanje "mora organizovati tako da niko ne trpi štetu, a da nikome ne sme biti u interesu da se situacija zaoštrava".

On je, takođe, pozvao Srbiju da se pridruži sankcijama protiv Rusije i, usred Beograda govorio o teritorijalnom integritetu Ukrajine i BiH, dok je, u isto vreme, na teritorijalni integritet Srbije potpuno zaboravio.

"Rusija je, uprkos svim upozorenjima  donela rat Ukrajini koji se ničime ne može opravdati. Evropska unija i NATO podržavaju Ukrajinu, uradićemo sve da podržimo njihovu borbu. Sankcije su u tome važno sredstvo, kojima bi Srbija kao kandidat za članstvo u EU, trebalo da se priključi", dodao je Pistorijus.

Vučić: Po kom međunarodnom aktu "Kosovo" može da bude naoružavano?

Pistorijus je, na pitanje na osnovu kog međunarodnog dokumenta Nemačka naoružava Prištinu, odgovorio da Berlin naoružava i Srbiju.

"Mi ne isporučujemo ofanzivno oružje, već samo za odbranu. Iz naše perspektive mi smo priznali Kosovo, i naš cilj u regionu su mir i stabilnost, kao i zajedničko približavanje EU. Važni su tu dobrosusedski uslovi, i to je osnovni preduslov za stabilnost ", kazao je Pistorijus.

Vučić se zapitao po kom to međunarodnom aktu Kosovo može da bude naoružavano, "jer taj akt ne postoji".

"Postoje akti pojedinih država koje su priznale Kosovo. I sa druge strane što se tiče samog dijaloga, mi smo u dijalog pozvani zato što drugačije vidimo pravnu prirodu situacije na KiM. Ako smo tu samo da verifikujemo ono što Priština odluči, mi onda vama nismo potrebni. 11 godina čekamo da se formira Zajednica srpskih opština, i to nije urađeno. Činili smo brojne ustupke, a jednu jedinu obavezu koju je Priština prihvatila nije ispunila", rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje novinara o ruskom uticaju u Srbiji i putu Beograda u EU, Pistorijus kaže da tu nije reč o ponudama već o perspektivama.

"Naglasio sam koliki značaj Nemačka pridaje stupanju u EU zemalja Zapadnog Balkana. Koliki je ruski uticaj u Srbiji na to će svako dati svoj odgovor. Srbija mora da preuzme odgovornost za svoju ulogu u regionu, i kako će komunicirati sa svim poteškoćama. Nema puta u EU preko konflikata u regionu, i to svakome mora biti u interesu", kazao je Pistorijus.

Na pitanje novinara FAZ-a o mešanju stranih faktora u izbore i o predočavanju dokaza o tome, Vučić je kazao da nije mislio na Rusiju kada je govorio o tome.

"Čim završimo izveštaj, predstavićemo ga. Da li postoji ruska propaganda, pa postoji. Postoji i neka druga. Samo morate imati u vidu da onoliko koliko ste vi osetljivi na mešanje u vaše stvari, i mi smo osetljivi na to. Mi smo ozbiljna zemlja i država, i ne sastavljamo izveštaje na osnovu glasina. Mi ćemo prvo partnere obavestiti o tome, da dobijemo prave odgovore, a ne da predstavljamo stvari sa društvenih mreža. To nije ozbiljno", napomenuo je predsednik Srbije.

Vučić je podsetio da je Priština danas protivpravno zaustavila transport sa novcem.

"Ako je Priština suverena država, što nas onda pozivate na dijalog. Ako na sve imaju pravo, zašto vam je potrebna Srbija? I na to nema odgovora. Teška je situacija za naš narod i gledaćemo da rešavamo te probleme. Novac ćemo ovako ili onako da rešavamo. Čućete o tome i u mom govoru na sednici Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ako je u međuvremenu ne zatvore. Neke od kvalifikacija koje se dešavaju na KiM, i koje će imati pravne konsekvence", dodao je predsednik Srbije.

Vučić je ponovio da su izbori održani u Srbiji bili veoma fer i pošteni, i da će prihvatiti sve preporuke ODIHR-a.

"Pozvali smo predstavnike ODIHR-a da posmatraju naše lokalne izbore. To nije naša obaveza, ali smo uradili to zato što ništa ne krijemo. Imamo jasan legitimitet za svakoga ko želi da posmatra stanje u našoj zemlji. Smatram da je veoma važno da se poštuju pravila i međunarodne norme. Ali smatram da mora da se smanji mešanje u unutrašnje poslove Srbije, pošto se ni mi ne mešamo u tuđa posla", dodao je Vučić.

image