Srbija i Balkan

Edvard Džozef o sednici SB UN: "Aljbin, šutni loptu napred, a ne unazad"

Aljbin Kurti i njegovi bliski partijski saradnici moraju da shvate koliko su sami sebi naneli štetu nacionalnim interesima Kosova usled neprekidnog populizma, piše albanski lobista i predavač na Univerzitetu Džon Hopkins
Edvard Džozef o sednici SB UN: "Aljbin, šutni loptu napred, a ne unazad"© Albin Kurti/Twitter

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti za svoj govor na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti u Njujorku rekao je da je za cilj imao da pokaže da je "nevolja sa kojom se suočava 'Kosovo' ojačala posvećenost ostvarenju ljudskih prava".

Kurti je na platformi "Iks" naveo da uredba CBK o zabrani dinara "štiti sve građane od kriminala i terorizma".

"Posvećeni smo da obezbedimo da uredba Centralne banke Kosova štiti sve građane od kriminala i terorizma, i da kosovski Srbi dobiju pomoć za neometanu tranziciju", rekao je Kurti.

Albanski lobista i predavač na Univerzitetu Džon Hopkins Edvard Džozef pisao je o zabrani srpskog dinara na 'Kosovu' i sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u četvrtak.

Kurtiju je poručio da je populizmom sam sebi naneo veliku štetu i da je za odluku o dinaru prvo trebao da napravi plan, a ne da sprovede zabranu.

Džozef u svojoj analizi na društvenoj mreži "Iks" ističe da umesto međunarodnog pritiska usmerenog na Beograd, u trenutku kada je Evropski parlament usvojio i rezoluciju o izborima u Srbiji, Kurti se poziva u Savet bezbednosti UN zbog još jednog nedostatka koordinacije u vezi sa pitanjem dinara.

"Ova sednica SB UN bi trebalo da označi prekretnicu u politici Prištine. Aljbin Kurti i njegovi bliski partijski saradnici moraju da shvate koliko su sami sebi naneli štetu nacionalnim interesima Kosova usled neprekidnog populizma. Sada je vreme da promenite kurs", piše Džozef.

On kaže da je Kurti trebalo da po pitanju dinara prvo napravi plan, a ne da sprovede zabranu.

"Drugo, jedini način da se oporavimo od autogola je da postignemo gol u drugoj mreži", piše Džozef, rekavši da odluku o Dečanima treba sprovesti i ozbiljno raditi sa američkom ambasadom na implementaciji Ohridskog sporazuma.

"Ukratko, pokažite svima razliku između načina na koji se demokratija odnosi prema svojim manjinskim građanima – i autokratije koja očajnički želi da se uhvati za vlast. Šutni loptu napred, Aljbin, a ne unazad", piše on.

image