Srbija i Balkan

Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici: Ukidanje dinara znači ukidanje života

Srpska lista podržala je protest Srba u Severnoj Mitrovici
Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici: Ukidanje dinara znači ukidanje života© Танјуг/СТР

U severnom delu Kosovske Mitrovice, na Trgu Braće Milić, održan je veliki protestni skup Srba kojim građani sa teritorije KiM žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine o ukidanju dinara.

Prisutni građani nosili su zastave Srbije i transparent "UN USA 1244 HELP", "Evropo otvori oči", "Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu", "Ovo je okupacija", "Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju".

Prisutni su i predsednik i potpredsednik Srpske liste Zlatan Elek i Dragiša Milović.

Protest je počeo himnom "Bože pravde", a prisutno je bilo nekoliko hiljada građana iz svih delova Kosova i Metohije iz Štrpca, Pomoravlja, kao i sa Severa KiM.

"Odluka da se ukine dinar da nam se onemogući da podižemo svoje zaslužene penzije, bukvalno znači da nam se ukida parče hleba, ukida nam se život", rekla je Dušanka Đorović iz Udruženja ujedinjenih penzionera.

Ona se zapitala šta će se desiti ako ova odluka ostane na snazi.

"Velika je laž je da možemo otvarati račune u pojedinim kosovskim bankama i podizati naše penzije, te banke ne priznaju uplatu novca, dotok novca na osnovu rešenja o našim penzijama ostvarenih kod našeg PIO fonda, odnosno ne priznaju srpski PIO fond", dodala je.

Ona je zapitala međunarodnu zajednicu da li ovo predstavlja dostojno staračko doba.

"Umesto da pod stare dane svi mi idemo sa svojim unucima ovako i na ovaj način sa svima vama na ulici ostvarujemo svoja osnovna elementarna prava na parče hleba i život. Pitamo međunarodnu zajednicu da li je ovo dostojno staračko dobra? Nećemo ništa tuđe, već samo svoje što smo časno i pošteno zaradili", rekla je ona.

Redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Dragana Milenković istakla je da odluka centralne banke u Prištini o ukidanju platnog prometa u dinarima na KiM znači ukidanje života za srpski narod.

Naglasivši da je prvi dinar iskovan u Novom Brdu na KiM 1214. godine rekla je da je srpska valuta opstajala u južnoj srpskoj pokrajni i u najgorem vremenu okupacije.

U ime profesora, studenata i saradnika i kao profesor Ekonomskog fakulteta, istakla je da je ta odluka CBK diskriminatorna, politički inspirisana i da ugrožava opstanak srpskog naroda.

Kaže da se postavlja pitanje kako će roditelji kupiti hranu za decu, studenti dobiti stipendije, platiti školarine, ispite...

"Ukidaju se lični dohodci zaposlenima, ukida se život protivno univerzalnim vrednosti na kojima počiva moderna Evropska unija", istakla je Milenković.

Ona je upitala međunarodnu zajednicu kako je to dozvolila, a predstavnicima EU poručila da ne dozvole jednom čoveku da ugrozi sve ono za šta se EU decenijama zalaže na tom prostoru, a to je mir i stabilnost.

Upravnica narodnih kuhinja "Majka devet Jugovića" Svetlana Stević, naglasila je da su se Srbi danas okupili kako bi svetu pokazali da se nalaze u teškoj situaciji.

"Moramo biti jedinstveni i složni, da ostanemo na našim vekovinim ognjištima. Nije lako biti Srbin, naročito ovde gde smo mi. Svetinje govore umesto nas i one potvrđuju vekovni identitet srpskog naroda. Čak 11 godina SPC pruža pomoć najugroženijima", rekla je ona.

Kako je rekla, ne traže ljudi ko zna šta, već je naglasila traže pravo na život, pravo na slobodu, pravo na hleb.

"Teško je kad znaš da je neko gladan, a ti si bespomoćan jer neko u Prištini neće da čuje taj vapaj", se ona.

Dodaje da nikad nije bilo lako, ali se nastavlja borba da se deci omogući sloboda.

Direktorka OŠ u Ugljaru Vesna Martinović rekla je da je cilj skupa da se podigne glas i ukaže na nepravdu koja se dešava u 21. veku na tlu Evrope.

Kako je istakla odluka o zabrani dinara nije samo puka odluka već katanac za sve srpske škole na teritoriji KiM i zabrana prava na školovanje srpske dece.

"Došli smo da nas vidi međunarodna zajednica i da nas čuju. Da čuju o našim problemima sa kojima živimo više od dve decenije. Kada su nas bombardovali 1999. godine pod izgovorom da štite ljudska prava Albanaca na KiM, međunarodna zajednica kao da nije videla i nije znala da na ovim prostorima žive Srbi već godinama, pa pitam gde su naša prava", rekla je ona.

Smatra da srpski narod na KiM ne može da funkcioniše bez upotrebe dinara te je zamolila međunarodnu zajednicu da čuje vapaj srpskog naroda i urazumi vladu u Prištini.

Dragiša Milović iz KBC Kosovska Mitrovica da Srbi na sve provokacije treba da odgovore mirno i dostojanstveno.

"Iskreno se nadam da ima pravde i za nas Srbe, međunarodna zajednica mora reći da je dosta ugnjetavanja srpskog naroda na KiM. Ono što nas je održalo do sada jeste sloga, jedinstvo", rekao je Milović.

On je poručio da Srbi moraju biti ujedinjeni

Govoreći u ime zdravstvenih radnika, Milović je istakao da su oni i danas, kao i svih ovih godina, sa svojim narodom.

Došli su, kako navodi, doktori, sestre, vozači saniteta, pomoćno osoblje, da podrže mirni demokratski veličanstveni skup i da izraze nezadovoljstvo, neslaganje sa jednostranom odlukom da se ukine dinar.

"Ta odluka je direktno uperena prema našem srpskom narodu i preti da ostanemo i opstanemo, ima za cilj da ukine srpske institucije, nije samo uperena protiv srpskog naroda, već i protiv manjinskih zajednica, ali i Albanaca koji primaju penzije u dinarima. I sve se to odvija pred licem međunarodne zajednice", naglasio je Milović.

Kako kaže, ovom suludom odlukom biće pogođeni oni koji su najranjivijji - stari, bolesni, penzioneri, ali i studenti, đaci.

"Kada je reč o zdravstvu, nisu u pitanju samo plate zaposlenima, već kako ćemo snabdevati lekovima bolnicu", ukazao je Milović i podsetio da je u KBC Kosovska Mitrovica zaposleno 1.600 ljudi, a da se leče i Srbi, Albanci, Bošnjaci, Romi, Goranci", naglasio je.

Kako je naglasio, ovom će odlukom biti svima ugroženo osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na lečenje i dodao da je zato ovo prilika da budu pozvani oni koji odlučuju, predstavnici međunarodne zajednice, predstavnici Kvinte da zabrane ovu odluku.

"Nema pravo Priština i Kurti da zabranjuju dinar, Srbija ima pravo da finansira svoje građane i to je dogovoreno u Briselskom sporazumu - ima pravo da finansira škole, vrtiće, bolnice, lokalne samouprave, a to su temelji ZSO", poručio je Milović.

Srpska lista podržala je najavljeni mirni protest Srba u Severnoj Mitrovici, i pozvala je sve građane sa KiM da uzmu učešće u tom, kako su naveli, demokratskom protestu.

image