Srbija i Balkan

Interesovanje utrostručeno: U Skoplju redovi za vakcinaciju protiv velikog kašlja

Na skopskim vakcinalnim punktovima vakcinišu se bebe do godinu dana, kao i deca starija od tri i više godina, koja nisu vakcinisana po redovnom kalendaru imunizacije
Interesovanje utrostručeno: U Skoplju redovi za vakcinaciju protiv velikog kašljaGetty © Luis Barron / Eyepix Group/Future Publishing via Getty Images

U poliklinici "Idadija" u centru Skoplja čeka se u redu za vakcinu protiv velikog kašlja, pet dana nakon što je Komisija za infektivne bolesti preporučila da se u ovom gradu proglasi epidemija velikog kašlja i da se nevakcinisana deca ne primaju u vrtić.

"Od jutros smo vakcinisali 56 dece DiTePer vakcinom. U petak smo imali 67. Ranije smo vakcinisali u proseku 20 dece dnevno, što znači da je interesovanje utrostručeno", rekla je za Radio Slobodna Evropa doktorka Sirma Kirovska iz Centra za vakcinaciju u "Idadiji".

DiTePer je kombinovana vakcina koja štiti od bakterija koje uzrokuju tri različite bolesti – difteriju, tetanus i veliki kašalj. Vakcina i revakcinacija se daju sa dva, četiri, šest i 18 meseci i sa sedam godina života.

Na skopskim vakcinalnim punktovima vakcinišu se bebe do godinu dana, kao i deca starija od tri i više godina, koja nisu vakcinisana po redovnom kalendaru imunizacije. Doktorka Kirovska objasnila je da je uglavnom reč o deci predškolskog uzrasta.

Roditelji o razlozima kašnjenja sa vakcinacijom

Roditelji kažu da je na ovom vakcinalnom punktu gužva manja nego u poliklinici "Jane Sandanski", gde se čeka više od sat. Ova poliklinika je u opštini Aerodrom, jednoj od opština sa najnižim stepenom vakcinacije dece, prema podacima Ministarstva zdravlja.

"Iz vrtića nam traže potvrdu da je dete potpuno vakcinisano DiTePer-om. Imamo kašnjenje jer se razboleo. Ovde sam da proverim vakcinalni karton i da se informišem koje vakcine nismo dali. Mnogi pitaju, bilo bi dobro da imamo otvoren šalter, ili mogućnost onlajn konsultacija, da ne bude ovakvih redova", kaže za RSE Magdalena Radeva iz Skoplja.

Preporuka da se deca koja nisu vakcinisana protiv velikog kašlja ne primaju u vrtiće je ono što je motivisalo roditelje da požure po vakcinu.

Deca do četiri godine najčešće obolevaju

Institut za javno zdravlje (IJZ) Sjeverne Makedonije je do 8. februara registrovao ukupno 22 slučaja velikog kašlja. To je više nego dvostruko više obolelih u odnosu na prošli petogodišnji period (2019-2022.) kada je registrovano ukupno devet slučajeva.

Najveći broj obolelih, njih 16, su u Skoplju. Troje je u Kumanovu, dvoje u Gostivaru i jedan u tetovskom selu Bogovinje. Najveći broj obolelih su deca uzrasta do četiri godine.

Prvi prijavljeni slučaj velikog kašlja u Severnoj Makedoniji zabeležen je 5. januara. Tada je za samo sedam dana prijavljeno 11 novih slučajeva.

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje za 2022. godinu, ukupno 3.322 dece nije vakcinisano trećom dozom vakcine protiv velikog kašlja, što znači da nisu u potpunosti imunizovani. To je poslednji izveštaj Instituta, jer podaci za 2023. godinu tek treba da se sumiraju.

Najveći broj (1.368 nevakcinisane dece) je iz Skoplja, a zatim iz Kumanova - 910.

S obzirom na povećanje broja obolelih, Komisija za infektivne bolesti preporučila je 7. februara da se u Skoplju proglasi epidemija velikog kašlja.

Sada već bivši ministar zdravlja Fatmir Mejiti najavio je da će potpisati dokument o proglašenju epidemije, ali je u međuvremenu razrešen funkcije zbog raskola u njegovoj stranci, Alijansi za Albance.

Veliki kašalj je jedna od najzaraznijih bolesti. Kašalj je veoma jak, traje do 100 dana. Teška bakterijska infekcija može uzrokovati dalje komplikacije.

image
VV inauguration
banner