Srbija i Balkan

I to se događa: Kažnjeni jer su oštetili spomen ploču Ratku Mladiću

Esad J. i Elvis G, prema presudi Opštinskog suda u Sokocu, moraju da plate ukupno 6.000 maraka, odnosno oko 3.000 evra
I to se događa: Kažnjeni jer su oštetili spomen ploču Ratku Mladiću© A.K./ATAIma

Sarajlije Esad J. i Elvis G. proglašeni su krivim za oštećenje spomen ploče na Vracama kod Sarajeva posvećene bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, potvrdio je za "Radio Slobodna Evropa" Esad, koji nije želio da mu se otkrije prezime.

Presudu je doneo Opštinski sud u Sokocu, mestu na oko 40 kilometara udaljenom od Sarajeva.

Esad J. i Elvis G, prema presudi ovog suda, moraju da plate ukupno 6.000 maraka (oko 3.000 evra), od čega 5.000 maraka (oko 2.500 evra) Boračkoj organizaciji Istočno Novo Sarajevo, koja je postavila ploču 2014. godine, kako su naveli, " u znak sećanja na vojnu smotru koju je na tom mestu maja 1992. godine izvršio Ratko Mladić". Na ovu presudu nema pravo žalbe.

"Nije mi krivo što su me kaznili novčano, već što država ćuti na ovakve stvari, sramota", požalio se Esad J, najavljujući da će platiti kaznu.

Ploča je oštećena 8. januara 2022. godine. Zbog toga su Esad J. i Elvis G.  privedeni i dan kasnije ispitani u Policijskoj stanici Istočno Sarajevo.

Obeležje se, inače, nalazi nekoliko metara od spomenika na kojem su ispisana imena žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, na samoj liniji razgraničenja između dva entiteta u Bosni i Hercegovini - Federacije BiH i Republike Srpske.

Gradsko Veće Sarajeva je početkom novembra 2021. godine usvojilo inicijativu većnice Alme Čengić kojom se zahteva od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da sa ulaza na teritoriju Opštine Novo Sarajevo naloži skidanje spomen-ploče Mladiću.

Čengić se pozvala na odluku visokog predstavnika o izmenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojom je "zabranjeno postavljanje spomenika i podsetnika osobama pravosnažno osuđenim za genocid", prenosi "Radio Slobodna Evropa".

Ploča na Vracama je u nekoliko navrata uništavana, a poslednji put prošlog januara.

image