Srbija i Balkan

Deca otrovana etanolom na žurci: Ministarka traži kazne za odgovorne

Lično smatram odgovornim organizatora, morali su na ulazu kluba da provere lične karte. Da li se to radi, koliko se to poštuje, kako napraviti kontrolu, to je nešto što prevazilazi nadležnosti Ministarstva zdravlja, izjavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić
Deca otrovana etanolom na žurci: Ministarka traži kazne za odgovorne© Moritz Frankenberg/picture alliance via Getty Images

Dvanaestoro dece, od ukupno 33 koja su 15. februara uveče dovezena na Vojnomedicinsku akademiju iz beogradskog noćnog kluba gde su bili na privatnoj žurci, zadržana su na lečenju zbog trovanja etanolom jer im je "izgleda neko sipao medicinski alkohol u piće", rekla je ministarka zdravlja Danica Grjujičić gostujući na TV "Blic".

Ona je dodala da nije u pitanju špiritus, kako se ranije mislilo, kao i da nije ni bilo psihoaktivnih supstanci već da je reč o teškom trovanju alkoholom.

Ipak, kako naglašava, neko će morati da odgovara i da za to postoje uslovi.

Pre svega jer je među decom bilo i mlađih od 15 godina, a kojima je izmereno 2,8 promila alkohola u krvi - što odgovara količini 14 čašica votke ili rakije.

"Lično smatram odgovornim organizatora, morali su na ulazu kluba da provere lične karte. Da li se to radi, koliko se to poštuje, kako napraviti kontrolu, to je nešto što prevazilazi nadležnosti Ministarstva zdravlja. Mislim da organizator treba da završi u zatvoru, a taj klub da se zatvori. Mozak naše dece je najveće blago naše zemlje, ne treba da dovode sebe u ovakve situacije", rekla je ona.

Protiv organizatora je podneta prijava, Više javno tužilaštvo pokrenulo je istragu, ali za sada nema nikakvih zvaničnih podataka da li je neko zbog te večeri priveden, saslušan i zadržan u pritvoru.

"Večernje novosti" objavile su da je Prekršajni sud u Beogradu prošle godine po prijavi zbog točenja alkohola maloletnicima pravosnažno kaznio samo jedno pravno lice sa 300.000 dinara i jedno odgovorno lice sa 30.000 dinara.

Okrivljeni su platili i troškove sudskog postupka od po 10.000 dinara, izjavila je za list predsednica te pravosudne ustanove Olivera Ristanović.

Protiv organizatora pomenute žurke N.B. (23), policija je navodno podnela prekršajnu prijavu, zbog točenja alkohola maloletni licima.

Ona, međutim, još uvek nije stigla u sud, a slučaj je u domenu predistražnih radnji, pišu "Novosti".

image