Srbija i Balkan

Dojava o bombi u smederevskoj gimnaziji, evakuisani đaci i zaposleni

Pripadnici MUP-a vrše kontradiverzioni pregled u gimnaziji u Smederevu
Dojava o bombi u smederevskoj gimnaziji, evakuisani đaci i zaposleniGetty © Aleksandar Nalbantjan

U gimnaziji u Smederevu oko 13.15 časova stigla je dojava o bombi zbog čega su svi đaci i zaposleni evakuisani.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova trenutno vrše kontradiverzioni pregled, rečeno je za Tanjug u Policijskoj upravi u tom gradu.

Zbog pregleda je blokiran i saobraćaj u blizini škole.

Podsetimo, u brojnim školama i drugim institucijama u Srbiji prošle godine su dojave o bombama bile gotovo redovne, ali se ispostavilo da su sve bile lažne.

Glavni tužilac Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković krajem decembra je rekao da su dojave o bombama maloletnici ugovarali putem video igara.

On je napomenuo da je do sada otkriveno više maloletnika iz inostranstva koji su koristili razne programe kako bi komunicirali, od onih ugrađenih u računarske igre, do onih koji postoje samostalno i zahtevaju posebnu instalaciju i podešavanje.

Stamenković je naveo da je maloletno lice u Češkoj, bez svesti i volje da čini krivična dela stavilo na raspolaganje određene tehničke resurse domaćim izvršiocima, dok je maloletnik iz BiH naručivao slanje pretnji na teritoriji te zemlje, a treće lice iz susedne zemlje je davalo tehničke savete izvršiocima na teritoriji Srbije.

Zbog lažnih dojava o eksplozivnim napravama u školama u Srbiji, do sada je procesuirano sedam osoba - četiri maloletne i tri punoletne. Takođe, postupci su pokrenuti i protiv šestoro roditelja zbog, po oceni nadležnih osnovnih tužilaštava, sumnje da su grubim zanemarivanjem vaspitanja zapustili svoju decu.

image