Srbija i Balkan

Ko je služio vojsku - brine o bezbednosti: Kako bi se sproveo plan da nastavnici proveravaju škole?

Lažne dojave poslednji put su stigle u četvrtak, a sada se čeka protokol o postupanju škola u takvim slučajevima
Ko je služio vojsku - brine o bezbednosti: Kako bi se sproveo plan da nastavnici proveravaju škole?© FOTO TANJUG/ MIT/ Marina Jančević/

Pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu juče je saslušana A. B. Š, majka dečaka A. Š. (13) koji je, kako se sumnja, slao lažne dojave da su u školama podmetnute bombe. Njoj se na teret stavlja krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnika.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, majka negira da je izvršila delo koje joj se stavlja na teret, tvrdeći da nije znala da je njen sin to radio. Navela je da se ona sama stara o sinu i ćerki, koja zbog bolesti nije u mogućnosti da vodi računa sama o sebi.

Lažne dojave poslednji put su stigle u četvrtak, a sada se čeka protokol o postupanju škola u takvim slučajevima, koji je najavljen pre nedelju dana. Prema ranijim najavama iz Ministarstva prosvete koje radi na dokumentu zajedno sa MUP-om i članovima kabineta predsednice Vlade, predviđeno je da se obrazovne ustanove pregledaju svaki dan pre početka i nakon završetka nastave, a da ih onda kontradiverzione ekipe zaključaju.

U međuvremenu je MUP saopštio da će i policija obučavati prosvetne radnike, a obuka će obuhvatati mere kontrole pristupa, preventivni pregled  prostora, kao i definisanje bezbednog mesta.

Da je ova najava MUP samo jedna od mogućnosti koja se pominje i to po ugledu na neke evropske zemlje gde to zaista postoji, smatra profesor bezbednosti Miroslav Bjegović. 

"To nije konačna odluka, jer mnogi prosvetni radnici to ne bi prihvatili zbog odgovornosti i neadekvatne obuke iako se u svetu tako postupa. Ono što je moguće i što treba da se uradi jeste da nastavnici postupaju prema pravilniku koji će biti donet, odnosno da se obuče kako da odreaguju i kako da u što kraćem roku izvedu decu iz škole", poručuje Bjegović za "Novosti".

Dodaje da policija nema dovoljno kapaciteta da "pokrije" sve objekte nakon dojave o bombi, pa smatra da bi o unutrašnjoj bezbednosti škola trebalo da brinu privatne firme koje su za to licencirane. 

Prema mišljenju Vladimira Jankovića sa Fakulteta bezbednosti, obuku bi mogli da prođu nastavnici koji su služili vojni rok.

"Stariji nastavnici koji znaju osnove bezbednosti jer su služili vojsku bi mogli da čine jedan tim koji bi pregledao škole. Provera škole nije toliko složen posao, ali treba biti oprezan", navodi profesor Jakovljević.

image