Ekonomija

Mali: Sporazum o o slobodnoj trgovini sa Kinom najveća razvojna šansa srpske ekonomije

Ministar finansija je ukazao da juče potpisanih 29 sporazuma otvara nove perspektive napretka i razvoja Srbije
Mali: Sporazum o  o slobodnoj trgovini sa Kinom najveća razvojna šansa srpske ekonomije© FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Saradnja sa Kinom i sporazum o slobodnoj trgovini je, uz EKSPO, najveća razvojna šansa naše ekonomije kada pogledate 10, 20 godina unapred, kaže Siniša Mali povodom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji.

Prema njegovim rečima, juče je potpisano 29 sporazuma, što otvara nove perspektive napretka i razvoja Srbije.

Istakao je da je sa Kinom potpisano 29 sporazuma i da se Sporazumom o slobodnoj trgovini s jedne strane dopušta uvoz iz Kine za onu robu koja se ne proizvodi u Srbiji, kao što su recimo mobilni telefoni i da će smanjenjem carina naši građani dobiti jeftinije proizvode.

"S druge strane gledali smo naravno da zaštitimo i našu industriju, tako da za neke proizvode imamo 15 godina prelazni period i to je veoma važno. Možemo da slobodno izvozimo suve šljive, borovnice, nakon toga maline, breskve, jabuke, sojino ulje, pivo, vodu, kisela vodu, farmaceutske proizvode, naša vina. Motivisaćemo domaće proizvođače da budu konkurentniji", kaže Mali za TV Pink.

Naveo je da nam se otvara najveće tržište u svetu čija srednja klasa broji 400 miliona ljudi, što je prema njegovim rečima potencijal koji ne može da se zanemari.

Istakao je da se carine za ulazak proizvoda u Kinu kreću između 38 odsto i 62 odsto, što opterećuje izvoz u ovu zemlju, a smanjenje i ukidanje carina, kakvo smo mi dobili povećava konkurentnost.

"Još važnije od tog sporazuma koji stupa 1. jula na snagu, je zajednička izjava dva predsednika. Prva zemlja u Evropi sa kojom Kina potpisuje takav dokument, o zajedničkoj budućnosti. Velika potvrda ugleda koji Srbija ima, kao prva zemlja u Evropi sa takvim partnerstvom sa Kinom", rekao je Mali.

Ministar je pomenuo šest tačaka o kojima je pričao Si Đinping na konferenciji.

"Prvo sporazum o zajedničkoj budućnosti, druga tačka je bila sporazum o slobodnoj trgovini. Treća je bio EKSPO, na kojem ne samo da će učestvovati, već će sva iskustva podeliti na nama. Tri stotine studenata iz Srbije će biti gosti i imati priliku da studiraju u Kini. To je zalog za budućnost, oni će biti most saradnje. Pedeset mladih naučnika kojima će otvoriti vrata laboratorija", naveo je ministar.

Mali kaže da je na sastanku bilo reči o pogonu za proizvodnju vozova.

"Veliki je deficit u proizvodnji u svetu. U ovom trenutku imate veću tražnju nego ponudu. Oni to prave bolje i jeftinije nego bilo ko u svetu. Razgovarali smo o električnim automobilima, letećim taksijima", dodaje ministar finansija.

image