Srbija i Balkan

Zdravstveni radnici iz Gračanice protestovali zbog zabrane dinara

Odluka Prištine pogađa pacijente i sve građane, ukazali su lekari

Više stotina zdravstvenih radnika sa centralnog Kosova protestovalo je u Gračanici, u znak protesta što je odlukom prištinske centralne banke od 1. februara onemogućen promet dinarima na Kosovu i Metohiji.

Odluka vlade u Prištini o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji pogađa sve ustanove koje u južnoj srpskoj pokrajini finansira Republika Srbija, posebno zdravstvene, a ugrožen rad zdravstvenih ustanova direktan je udarac na građane, rečeno je na protestnom skupu.

"Mi se ne bavimo nikakvim ilegalnim aktivnostima već zdravstvenu pomoć ukazujemo svim pacijentima bez razlike po nacionalnoj pripadnosti, što je naš imperativ i nikoga nismo ostavili bez pomoći. Odluka Prištine da zabrani upotrebu dinara ne pogađa samo nas već i naše pacijente i sve građane", rekao je doktor Doma zdravlja u Gračnici Dalibor Stojanović.

Naglasivši da odluka Prištine o zabrani upotrebe dinara dovodi u opasnost egzistenciju i opstanak Srba na ovim prostorima doktorka Zorica Jovanić je apelovala na razum i pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje.

"Ovo je suptilna igra velikih i mi ne možemo ništa, ali hajde da sednemo i da se dogovorimo šta treba da uradimo jedni drugima kako bismo nastavili da živimo u miru", rekla je Jovanić.

Radnici domova zdravlja i ambulanti ali i bolnica u Gračanici i Lapljem Selu pokušali su i danas pre podne da na bankomatu ispred Pošte u tom mestu da podignu svoje plate, ali novca ponovo nije bilo.

image