Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko uoči godišnjice SVO: Zelenski je sam sebi zabranio da pregovara, Rusija razume Srbiju

Beograd može da računa na bezuslovnu podršku Moskve po pitanju KiM, pre svega u Savetu bezbednosti UN, gde je Rusija stalni član, kaže ruski ambasador u Srbiji
Bocan-Harčenko uoči godišnjice SVO: Zelenski je sam sebi zabranio da pregovara, Rusija razume Srbiju© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko uoči godišnjice početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini izjavio je da je najvažnije što se desilo u Rusiji neviđeno jedinstvo ruskog naroda koji je dao punu podršku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i potezima države u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Bocan-Harčenko je rekao da se ruska privreda potpuno oporavila od sankcija Zapada i da raste, a da je poseban procvat doživela ruska namenska industrija koja, kako kaže, ne samo da uspeva da podmiri sve potrebe sukoba u Ukrajini, već odgovara i na povećane zahteve za izvozom oružja.

"Sada imamo i veći razvoj nego prošle godine, sa više od tri odsto u razvoju industrije, a i u drugim granama ekonomije", poručio je Bocan-Harčenko.

On podseća da je krajnje ciljeve Moskve u sukobu u Ukrajini jasno odredio predsednik Vladimir Putin, a to su demilitarizacija i denacifikacija, obezbeđivanje bezbednosti Donbasa i novih ruskih regija, kao i bezbednost Rusije.

On nije želeo da komentariše događanja na ratištu i najnovija ruska napredovanja, istakavši da o tome ne može da priča više nego što je zvanično saopšteno.

"Avdejevka je oslobođena. Ali polako idemo dalje. Ne želim da stvaram sliku kao da je sve rešeno, nije bilo lako i neće biti lako. Bilo je teško i biće teško, jer, u stvari, u pitanju je rat Zapada protiv Rusije. Oni su i naglasili da im je cilj strateški poraz Rusije", rekao je Bocan-Harčenko.

Govoreći o sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi, ruski diplomata ističe da je Rusija, uglavnom, prevazišla poteškoće čiji su uzrok bile ove restriktivne mere, ali i da se radi o dosta ozbiljnom i teškom terenu. 

Ambasador Rusije posebno ističe neverovatni razvoj ruske vojno-tehničke industrije koja koristi pouke i rezultate sukoba u Ukrajini što joj daje mogućnost za veoma efikasan razvoj, modernizaciju i poboljšanje svih vrsta ruskog naoružanja.

"To je najvažnija stvar za sprovođenje specijalne vojne operacije, ali u velikom porastu je i interes za kupovinu ruskog naoružanja od strane niza naših prijateljskih država. Naravno, mi to radimo u okviru svih međunarodnih ugovora i međunarodnih normi", rekao je Bocan-Harčenko.

Istakao je da Rusija, bez štete za snabdevanje vojske u Ukrajini, nastavlja saradnju u oblasti namenske industrije u okviru svih međunarodnih ugovora i normi, za razliku od zapadnih zemalja koje snabdevaju Ukrajinu i krše svaku odredbu međunarodnih obaveza i međunarodnih ugovora u toj oblasti.

"Niko od njih uopšte ne razmišlja i ne pazi na neka ozbiljna ograničenja. Da li, recimo, postoje ograničenja za korišćenja nekih vrsta naoružanja, da li je zemlja koja je kupila oružje krajnji korisnik i to je veoma opasno. Postoji mogućnost da naoružanje koje ide za Ukrajinu, apsolutno izađe van svake kontrole, i moguće je da se na kraju nađe u rukama terorista", navodi ruski ambasador.

Na pitanje da li postoji volja za dogovor dve strane, on odgovara da je Rusija spremna, što je predsednik Putin više puta ponovio, ali da je problem u Kijevu.

"Zelenski je sam sebi zabranio da pregovara. Kijevski režim je problem jer nije samostalan, već sluša i ispunjava sve odluke koje dobija od Zapada", smatra Bocan-Harčenko.

Dodao je da Rusija uopšte ni ne razmišlja o tzv. formuli mira ili formuli Zelenskog, jer ona, kako je rekao, nema ništa zajedničkog sa mirom i nekim ozbiljnim pokušajem političkog sporazuma, pošto se u njoj nešto rešava bez Rusije kao najvažnijeg faktora.

Srbija je prijateljska zemlja, ne priznajemo tzv. Kosovo

Govoreći o tome kako vidi poziciju Srbije prema ratu u Ukrajini, Bocan-Harčenko je istakao da Rusija polazi od toga da je Srbija prijateljska zemlja, a da su Srbi prijateljski narod i da Rusija gradi odnose sa Beogradom na tim osnovama.

"Veoma nam je drago da nacionalni interes Srbije ne dozvoljava da uvede sankcije, bez obzira na pritiske koji su počeli već od marta 2022. godine i traju do sada. Biće ih još naravno, jer Zapadu je veoma stalo da se Srbija pridruži antiruskim sankcijama. To je jedan od njihovih najvažnijih zadataka", smatra ruski ambasador.

Kada se radi o rezolucijama UN koje je podržala Srbija, a koje osuđuju Rusiju zbog napada na Ukrajinu, Bocan-Harčenko kaže da u Moskvi nisu time zadovoljni, ali da je Srbija, ipak, prijateljska zemlja.

"U Rusiji postoji razumevanje, s obzirom da je Srbije kandidat za članstvo u EU, da joj je izuzetno teško da se odupre pritiscima Zapada", rekao je on.

Rusija ne priznaje tzv. Kosovo i podržava teritorijalnu celokupnost i suverenitet Srbije, rekao je Bocan-Harčenko i dodao da "Srbija može da računa na bezuslovnu podršku Moskve po pitanju KiM, pre svega u Savetu bezbednosti UN, gde je Rusija stalni član".

"Beograd može da računa na podršku Rusije. Nema tu nikakvih uslova. Naravno, za nas je veoma važna podrška prijateljskom narodu, ali Rusija uz to, pre svega, polazi od normi međunarodnog prava", rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu za Tanjug.

image